Važnost samopouzdanja – poučna priča

Neki se poslovni čovjek našao u velikim dugovima i očajan podigao nekoliko kredita i uz  to posuđivao novac od kamatara kako bi svoje dugove vratio. Ali kad je došlo vrijeme da vrati posuđeno, novaca nije imao.
Hodajući grozničavo parkom razmišljao je kako bi se izvukao iz dugova. Prišao mu je jedan starac. „Vidim da vas nešto muči. Možda će vam biti lakše ako se nekom izjadate?“ rekao mu je starac.
Očajni čovjek mu je ispričao svoju situaciju. Starac je šutio, ne prekinuvši ga ni jednom. Na koncu je rekao: „Mislim da Vam mogu pomoći“.
Pitao je čovjeka kako se zove. Ovaj mu je odgovorio, a starac je na to izvadio ček, ispisao njegovo ime i predao mu ga.
„Uzmite ovaj novac. Naći ćemo se na ovom istom mjestu za točno godinu dana, i tada ćete mi ga vratiti“ – rekao je starac i nestao u masi prije nego što se čovjek snašao da kaže bilo što.
Pogledao je ček – starac mu je dao 500.000 dolara, a ime starca bilo je John Rockefeller – jedan od najbogatijih ljudi na svijetu!
„Mogu riješiti sve svoje probleme ove sekunde!“ pomislio je čovjek, ali je umjesto toga odlučio da će ček staviti u sef. Dovoljno mu je bilo to što zna da u sefu postoji rješenje za njegov problem, pa je se mogao pokušati izvući.
Ohrabren tom sigurnosnom mrežom koju je imao u sefu, uspio je malo pomalo ponovo stati na noge. Kroz pola godine, uspio je vratiti dugove, a onda je počeo i zarađivati.
Godinu dana kasnije, vratio se u park s čekom koji nije unovčio.
U zakazano vrijeme, starac se zaista pojavio. Čovjek je taman krenuo k njemu kako bi mu se zahvalio i vratio mu ček, kada se iza starca pojavila medicinska sestra.
„Tako mi je drago što sam ga pronašla! Nadam se da vam nije smetao. Umije odlutati iz bolnice i govoriti ljudima da je Rockefeller“ – rekla je sestra.
Biznismen je bio zapanjen. Godinu dana je bio uvjeren da u sefu ima rješenje koje će ga spasiti od moguće propasti, a zapravo nije imao ništa!
Tada je shvatio da nije novac, bio on pravi ili ne, taj koji mu je preokrenuo život.
Život mu je preokrenulo – novostečeno samopouzdanje.

Please wait...