Krist Kralj svega stvorenja

GOSPODINE, SJETI ME SE
KADA DOĐEŠ U SVOJE KRALJEVSTVO!

Krist Kralj – posljednja nedjelja liturgijske godine

Posljednju nedjelju liturgijske godine slavimo svetkovinu Isusa Krista – Kralja svega stvorenja.

Svetkovinu Krista Kralja uspostavio je Papa Pio XI. enciklikom „Quas primas” krajem 1925.godine.

Blagdan se prvotno slavio neposredno pred svetkovinu Svih svetih, “da bude glasno naviještena slava onoga koji trijumfira u svim svecima i izabranicima” (Quas primas). Na taj način slavljenje Krista Kralja bilo je u uskoj vezi s njegovim kraljevstvom na nebu. Mnogi su željeli da se taj blagdan poveže i s njegovom Crkvom na zemlji, s crkvenom liturgijom. Tako je postkoncilska liturgijska reforma pomaknula taj blagdan »Krista Kralja svega stvorenja« na posljednju nedjelju kroz Crkvenu godinu da se jasno iskaže kako je cilj liturgijske godine i cijeloga kršćanskoga života proslavljeni Gospodin.

Podrijetlo svetkovine zapravo potječe od samoga Isusa Krista koji na pitanje Poncija Pilata je li on kralj odgovara: „Da, ti sam kažeš, Ja sam Kralj” (Iv 18,37), iako odmah precizira da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta.

Crkva slaveći blagdan Krista Kralja na koncu liturgijske godine želi reći svim kršćanima da sve naše Bogoslužje, svaki naše duhovno i životno slavljenje Boga ima svoj početak i svoj završetak u Isusu Kristu, Sinu Božjem i našemu Bogu i Gospodinu.

prema www.mup.hr


To je moj kralj – zanimljiv video zapis o Isusu Kristu

Moj je kralj

Moj je kralj
rođen u pojati
i kroza sve svoje dane
nije imao kamo nasloniti glavu
kako bi me poučio
da mi svega vijeka
valja putovati.

Moj je kralj
dijelio život
s odbačenima
i nedostojnima
kako bi me poučio
da prihvatim svakoga
jer je svatko dostojan
da ga sunce obasja
da ga dažd blagoslovi.

Moj je kralj
prao noge svojim podanicima
kako bi me poučio
da su kralj i podanici
pozvani da budu ljubitelji
jedni drugih.

Moj je kralj
poput razbojnika
bio raspet na križu
i umro na njemu
kako bi me poučio
da je uvijek moguće
naći mostove koji vode naprijed
ako se poruše svi mostovi za sobom.
Stjepan Lice


Isus Krist je kralj

Isus Krist je Kralj. Židovi nisu čekali nekog hippyja ili neku facu iz susjedstva, već Kralja koji će vladati nacijama i uspostaviti mir i pravdu na Zemlji. Kad se rodio, tri mudraca tražila su baš njega, Kralja Židova. Kada je stajao ispred Poncija Pilata, rekao mu je da je u pravu nazivajući ga Kraljem. Kada je propovijedao, najavljivao je Božje Kraljevstvo te pričao o Sudnjem danu kada će stajati iznad svih i suditi kao Kralj.

Na Njegovom križu, iznad Njegove glave, pisalo je da je on Kralj Židova. Čak je i kradljivac, koji je bio pokraj Njega prikovan na križ, rekao: “Sjeti me se kad dođeš u svoje Kraljevstvo.” Isus mu je na to odgovorio: “Obećavam ti, već danas bit ćeš sa mnom u Raju.”

Isus nije poput bilo kojeg kralja – nije se rodio u palači, već u štalici. Proživio je cijeli svoj život u siromaštvu. Umjesto da je pokušao steći sve više novca i moći, On se toga odricao u svakoj prilici. Umjesto zlatne krune, nosio je krunu od trnja. Podignut je visoko iznad svijeta, ali na križu, blagoslivljajući i opraštajući onima koji su Ga željeli ubiti.

Tu nema pogreške: Isus Krist je Kralj! Svaki kralj ima svoje kraljevstvo, a svako kraljevstvo ima svoje granice. On nas poziva da prihvatimo Njegovu vladavinu nad našim umom, srcem, voljom i životom. Ako imamo Kralja, znači da mi nismo kraljevi. To znači da ne možemo biti vjernici po našim uvjetima, nego po Njegovim. Ne možemo se ponašati s našom vjerom na način na koji se ponašamo u kafiću ili menzi: birajući samo ono što nam se sviđa, a odbacujući sve ostalo. Mi ne propisujemo pravila naše vjere – mi ih primamo jer je Isus Krist naš Kralj. Činjenica da je On naš Kralj znači da On vlada našim srcima i umovima, a to znači da naša vjera utječe na naš svakodnevni život, a ne samo na ono što se događa u crkvi.

Isus Krist je naš Kralj, što znači da smo svi pozvani služiti. On je oprao noge svojim apostolima i rekao im: ”Zovete me Gospodinom i vladarom, a pogledajte što ću ja učiniti. Ako me zovete Gospodinom i vladarom, ovako trebate služiti druge ljude.“

Znam da ova ideja o Kralju možda zvuči zastrašujuće, jer su mnogi kraljevi narušili slobodu svojih podanika dok su pokušavali dokazati svoju moć i snagu. Ali Isus nije poput ijednog drugog kralja: On je Kralj koji garantira slobodu, oslobađa nas od grijeha i sebičnosti, čak i od smrti! On nas oslobađa od vladavine ovog svijeta. Isus je Kralj koji nas ne poziva samo na to da budemo podanici, nego nas i uzdiže i čini nas nasljednicima koji naslijeđuju više od kraljevstva od cigle i žbuke.

Isus Krist je Kralj! Je li on i tvoj Kralj?

tekst: Chris Stefanick,   prijevod: Ivana Zovko    preuzeto sa: duhos.com 


Gledajući trnovu krunu

Kruna – jednostavan origami video upute

Neobičan kralj – tekst prilagođen za djecu


Ti si moj kralj

Ti nemaš dvorac,
nemaš moćnu vojsku,
ne vodiš glavnu riječ u politici,
nemaš bogatstva,
nemaš kreditne kartice …
Općenito,
Ti nemaš ništa
Što bi moglo zadiviti ovaj svijet
koji gleda sve kroz konkurenciju i borbu
za dominacijom.
Čak i Tvoja kruna
nije od zlata,
nego od trnja.
Ali, ta Tvoja kruna
odiše ljubavlju
i otvorenim srcem za sve!
Zato si Ti moj kralj!
Ne treba mi velika vojska
i moćno naoružanje
da bi se Tebi priklonio…
Ne zadivljuju me dvorci
puni izvanjskog sjaja,
a prazni ljudskosti i prijateljstva.
Ne fasciniraju me osobe
koje su danas
na prvim stranicama novina
i na udarnim vijestima,
oni koji danas jesu,
a sutra nisu …
Ja sam se odlučio
za Tebe
koji si vječan,
koji si ljubav,
koji si jedini razlog moje sadašnje,
ali i buduće sreće …

Josip Šimunović


Hvaljen budi Bože kralju naš – pps

Hvaljen budi, o Bože, Kralju naš. nek te slavi čitav život moj! Ova hvala nek bude najljepši dar. divna djela učinio si nam! Slavljen budi o Pobjedniče naš.

Prezentacija obogaćena glazbom.

glazba KRISTU KRALJU

Hvaljen budi, o Bože kralju naš – mp3

On je vladar svih vladara – mp3

Isuse Kralju – mp3

Svi kliknimo Kristu – mp3

Kriste Kralj si vjekova – mp3

Please wait...