Sveti Ivan Kapistran

Ivan je rođen 1386. godine u mjestu Capestrano u pokrajini Abruzzi. Obi­telj mu je doselila sa sjevera Europe. Studirao je pravo u Peruggi i Na­pulju želeći postati vrsni pravnik. Na dan vjenčanja dospio je u zatvor za vrijeme jedne pobune. U zatvoru je dožvio duboku nutarnju promjenu i kad je izišao iz zatvora, stupio je u franjevački red. Svim žarom svoga temperamenta dao se na propovijedanje poput svetog Bernardina Sijenskog njegova suvremenika i osobnog prijatelja.

Apostolska aktivnost svetog Ivana Kapistrana je mnogostruka. Uz pro­povijedanje, bio je piriznati i strpljivi ispovjednik, pomiritelj zavađenih, organizator karitativnih pothvata, savjetnik papama. Bio je papinski po­slanik u Milanu, Napulju i na Siciliji, a uprava franjevačkog reda ga je slala kao vizitatora u Svetu Zemlju i u Nizozemsku. Kralj Ferdinand III. ga je pozvao u Austriju. Ivan je proputovao čitavu ondašnju Europu propovijedajući Evanđelje, pobijajući krivovjerje i potičući krš­ćane na obranu od turskih osvajanja. Može se s pravom reći kako je on spasio Beograd od Turaka 1465. godne. Kad je vijest o tome došla u Rim, zavladalo je veliko veselje i papa Kalist III. uvodi svetkovinu Kris­tova preobraženja kao spomen na taj veliki događaj.

U franjevačkom redu učinio je velike napore kako bi spasio jedinstvo reda i kako bi proširio utjecaj opservantske struje. Energično se suprotstavio sekti, čiji su se pripadnici nazivali „fraticelli”, i židovskim podvalama. Ivan Kapistran je sigurno jedan od najvećih obnovitelja Crkve u 15. stoljeću.

Shrvan nadljudskim naporima u borbi protiv Turaka, umro je u Iloku 23. listopada 1456. godine. Pokopan je u Iloku, ali se danas ne zna točno gdje mu je grob. Svetim ga je proglasio papa Aleksandar VII. 1690. godine. Papa Leon XIII. odredio je slavlje njegova blagdana za cijelu Crkvu 28. ožujka, a obnovljeni kalendar je vratio njegov spomendan na dan smrti.

tekst preuzet sa: http:www.svantun-rijeka.hr

 

Please wait...