Sija li kod vas sunce? – priča

Pripovijest iz davnih vremena

Makedonski kralj Aleksandar došao je u jednu zabačenu, zlatom bogatu pokrajinu u Africi. Stanovnici su mu došli ususret i donijeli mu darove.

“Nisam došao k vama gledati vaša bogatstva, već učiti od vaših običaja”, govorio je kralj tim gostoljubivim ljudima. Tada ga povedu na trg gdje je njihov kralj donosio presude.
Upravo je naprijed stupio jedan građanin i govorio kralju:
“Ja sam, o kralju, od ovog čovjeka kupio vreću pljeve i u njoj našao veliko blago. Pljeva je moja, ali ne i nađeno blago, a ovaj čovjek koji mi je prodao vreću pljeve, neće sebi uzeti blago. Reci mu, o kralju, da je uzme – jer to je njegovo!”

Onaj drugi reče: “Ti se bojiš učiniti nepravdu, a ja da se ne trebam bojati? Ja sam tebi s vrećom prodao sve što je u njoj, zato zadrži svoje! Reci mu, kralju, da je tako!”

Kralj upita prvoga ima li on sina. On mu odgovori: “Da!”
Tada upita drugoga ima li on kćer. I on potvrdi da ima.
“Pa dobro”, reče kralj, “obojica ste pošteni muževi: oženite svoju djecu zajedno i podajte njima nađeno blago kao vjenčani dar. To je moja presuda!”

Aleksandar se začudio kad je čuo kraljevu presudu.
“Jesam li nepravedno presudio”, pitao je kralj, “da se ti tako čudiš?”
“Nipošto”, odvrati Aleksandar, “ali u našoj bi se zemlji drugačije presudilo. Obojica zavađenih, izgubila bi glave, a blago bi pripalo kralju.”

Tada afrički kralj sklopi ruke i upita: “Sija li kod vas sunce? Daje li vam nebo još uvijek kišu?”
Aleksandar odgovori: “Da!”
Afrički će kralj na to: “To je tako zbog nedužnih životinja koje žive u vašoj zemlji: jer nad takvim ljudima ne treba sunce sjati niti im nebo kišu slati!”

Novac i moć, ili žudnja za njima, ubijaju život. Zaraziti se žudnjom za novcem i moću znači natjerati u sebe bijes, nezadovoljstvo, ogorčenje, optuživanje, možda mržnju. Ni jedna od tih stvari ne može naškoditi onima protiv kojih je uperena, može jedino naškoditi tebi. Mnogo što i mnogo tko ispunjen je ovim jadom. Pogledaj u sebe! Gdje su ti smijeh i suze – tvoje sunce i tvoja kiša? Mržnja i bijes ne mogu se iskreno radovati, niti iskreno žaliti. Ako ti je ugaslo sunce i izostala kiša možda je vrijeme da nešto mijenjaš.

Petar  Nodilo

Please wait...