Sveti Lovre – đakon i mučenik

Svetac cijelog svijeta – sveti Lovre jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomen dan slavi se 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je gradova Rima i Roterdama, kao i države Kanade. Najveći estuarij na svijetu nazvan je imenom ovog svetog čovjeka – Zaljev Svetog Lovre u Kanadi na utoku rijeke Svetog Lovre (Saint Lawrence) u Atlantski ocean.

U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le Mura, a osim nje postoji još šest drugih crkava s njegovim imenom. Već od V. stoljeća, a nadasve u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni grada koji ne bi imali bar jednu crkvu njemu na čast posvećenu. Samo u Milanskoj nadbiskupiji bile su mu posvećene 43 crkve. U Italiji 47 mjesta nosi njegovo ime.

Mučenička smrt mladog đakona Lovre

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga je uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona.

Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista .Rekao mu je: »Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.« Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao.

Sve im je podijelio.

Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: »Evo blaga Crkve!« Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: »Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!«
Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Sveti Lovre u Hrvata

Vrlo stara i poznata hrvatska župa Svetog Lovre nalazi se u starom hrvatskom gradu Požegi i sagrađena je prije 800 godina. Preživjela je 150 -godišnju osmanlijsku i muslimansku vladavinu u 16. i 17.stoljeću. Treba reći, što je dosta nepoznato, da je grad Požega u to vrijeme bio sjedište Požeškog sandžaka i imao 14 džamija, a jedini očuvatelji vjere bili su franjevci koji su mogli ostati na području carstva.

I grad Petrinja ima zaštitnika svetog Lovru i baroknu crkvu iz 18. stoljeća. Crkva, koja je bila ponos grada Petrinje i dio uske gradske jezgre je potpuno srušena nakon okupacije Petrinje od Srba 1991. godine.

Najpoznatija crkva svetog Lovre u Hrvatskoj je katedrala u Trogiru. Taj spomenik nulte kategorije je pod zaštitom UNESCO-a i spada u zaštićenu svjetsku baštinu. Izgrađena je na temeljima stare bazilike koja je bila uništena u vrijeme napada Saracena 1123. godine, te je građena u periodu od 4. stoljeća.

Portal majstora Radovana, ulaz u katedralu Svetog Lovre izgrađen 1240.  je unikatan spomenik i umjetničko djelo iz dalmatinske srednjovjekovne umjetnosti. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatske povijesti.

Suze Svetog Lovre

U ljetnim danima, od 23. srpnja do 22. kolovoza, možemo uživati u prekrasnoj nebeskoj pojavi, u velikom broju zvijezda padalica!

Zapravo se radi o meteorskom pljusku, nebeskoj pojavi pri kojoj se veliki broj meteora može vidjeti u kratkom vremenskom intervalu. To su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se zapale. Nazivaju se perzeidi ali su u narodu poznate kao “suze svetog Lovre” jer vrhunac dosežu upravo o blagdanu svetoga mučenika.

prema: http://narod.hr

Katedrala svetog Lovre u Trogiru – puzzle

Igra za trenutke opuštanja. Slaganje puzzla sa slikom katedrale sv. Lovre u Trogiru.
Možete izabrati težinu slagalice, boju pozadine, pogledati minijaturu zadane slike ili postaviti sliku u pozadini kako biste lakše riješili zadatak.
Aplikacija prikazuje u kojem vremenu ste složili sliku.

Please wait...