Sveta Barbara mučenica

Sveta Barbara

4. prosinac blagdan je Svete Barbare, jedne od adventskih glasnica koja nam naviješta Božić, a ujedno je i jedna od 14 svetaca pomoćnika u nevolji. Zaštitnica je vatrogasaca, rudara i dobre smrti, seljaci ju zazivaju za nevremena da ih zaštiti od groma i vatre, u ratovima Barbaru su u pomoć zvali i artiljerci, što je svakako vezano uz životopis ove svetice. O svemu tome nema puno pouzdanih podataka, ali zato postoji pučka legenda.

Prema legendi, Barbara bijaše kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji, lijepa, inteligentna i načitana. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj želeći je udati za bogatog prosca. Prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je prešla na kršćanstvo. Otac koji je bio poganin, pobjesnio je od gnjeva i htio nju ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine, gdje se sakrivala dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su svaki put čudesno zacjeljivale. Na kraju je osuđena na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Njena mučenička smrt dodatno potiče vjernike kao primjer prave vjere koja vječno cvate kao mlada i uvijek zelena livada.

Običaji vezani uz blagdan Sv. Barbare
Na blagdan Sv. Barbare u nekim krajevima sije se na tanjurić božićna pšenica, koja proklije, zazeleni se i postaje božićni ures. Drugdje, pšenica se sije devet dana kasnije, na blagdan Sv. Lucije. U zemljama njemačkog govornog područja na blagdan Sv. Barbare odreže se grančica s trešnje, stavi u vodu i na toplo da procvjeta do Božića. Tako Sveta Barbara simbolizira proljeće usred zime, kao svetac uslijed svijeta svoju vjeru i predanost Bogu.
Njena ljepota ovjekovječena je i u likovnoj umjetnosti, gdje je prikazana s mačem i kaležem u ruci te kulom ispod nogu.

tekst preuzet sa: www.sveosvemu.com

SVETA BARBARA – jednostavna puzzla za printanje za učenike s poteškoćama

.

.

Molitva svetoj Barbari za dobru smrt
Sveta djevice Barbaro, kad si svjedočila za svetu vjeru Isusovu svojom krvlju, onda ti je premilostivi Isus obećao da će oni koji te zazivaju u pomoć biti oslobođeni od nagle i nepripravne smrti. Učini, dakle, pomoćnice moja, da se Isus spomene prolivene djevičanske krvi i žarke ljubavi tvoje te po dobrostivom obećanju svojem ne dopusti da duša moja izađe iz tijela prije nego se očisti pravom ispovijedi i Presvetim se oltarskim sakramentom okrijepi za put u vječnost. Amen.

Please wait...