Što slavimo na blagdan Gospe od brze pomoći

Kip Gospe od brze pomoći u Splitu


Štovanje Gospe od brze pomoći započelo je u američkoj državi Louisiani nakon što su na pustom području rijeke Mississipi položeni 1718. temelji novoga lučkog velegrada New Orleansa. Tadašnji upravitelj Louisiane želio je djeci novoga naselja osigurati solidan kršćanski odgoj pa je zamolio isusovca oca de Beauboisa da im iz Francuske dovede redovnice odgajateljice. Na poziv oca de Beaubois odazvalo 8 časnih sestara uršulinki, 1 novakinja i 1 postulantica. Na čelu s majkom Augustinom Tranchepain krenuše put Amerike. U New Orleans su stigle 7. kolovoza iste godine i odmah se posvetile apostolatu među djecom doseljenika i među Indijancima.
U to vrijeme Luisiana je bila kolonija pod francuskom vlašću. Godine 1763. Louisianom je zagospodarila Španjolska pa je u urede i škole uveden španjolski jezik. Zato su francuskoj redovničkoj zajednici došle u pomoć španjolske uršulinke. Kasnije zemljom ponovno zavladaše Francuzi i španjolske su redovnice morale otići. U uršulinskom je samostanu u New Orleansu ostalo samo 7 redovnica i činilo se da će to značiti kraj njihova apostolata u tom gradu.

Gospodin je učinio drugačije. On se tom kušnjom poslužio da svoju svetu Majku proslavi pod nazivom: Naša Gospa od Brze Pomoći.

Redovnica Andreja Nadier osjetila je nadahnuće da iz Francuske pozove u pomoć svoju sestričnu, majku Mihaelu Censoul također uršulinku koja je za vrijeme strahovlade morala napustiti svoj samostan u Point-Saint-Esprit-u.

Majka Mihaela bila je obdarena rijetkim umnim sposobnostima, a uz to dubokom pobožnošću. Živo je željela da se uzmogne ponovno vratiti samostanskom životu. Čekajući da se to ostvari, otvorila je u Montpellieru zavod za odgoj djevojaka. Kad je primila pismo svoje sestrične, osjetila je da je po tom pismu sam Bog zove u prekomorske misije. Međutim, njezin se biskup tome usprotivio jer je polagao velike nade u njezin odgojni rad. Izjavio je da će popustiti samo ako Sveti Otac odluči protivno.

Majka Mihaela je zatražila posredovanje Svetog Oca. To nije bilo ni jednostavno ni lako jer je Pio VII. bio Napoleonov zarobljenik. Tri mjeseca je morala čekati dok joj se pružila prilika da pošalje svoje pismo. I tada, dok je jednoga dana molila, osjeti se potaknutom da se nebeskoj Majci obrati ovom molbom: “Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo, obećajem ti da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: Naša Gospa od Brze Pomoći.”

Nebeska Majka ju je uslišala. Na pismo, koje je otišlo iz Montpelliera stigao je odgovor: “Madame! Sveti otac papa Pio VII. nalaže mi da vam odgovorim u njegovo ime. Sveti Otac vrlo odobrava vaše poštovanje i privrženost redovničkom staležu, napose uršulinskom redu. S velikom je radošću primio na znanje da je i u Louisiani jedan samostan vašega reda, koji je već toliko i tako velikih usluga učinio svetoj Crkvi, i da u tom samostanu vlada gorljivost, mir i najveća točnost u obdržavanju pravila. Sveti Otac odobrava da budete na čelu svojih družica misionarki i da ih vodite na dugom i napornom putu, koji kanite naskoro poduzeti…” Odgovor je, dakle, povoljan a i stigao je brzo obzirom na okolnosti.

Biskup se tako začudio tome naglom rješenju da se ponudio kako će sam blagosloviti kip Naše Gospe koji je majka Mihaela dala isklesati. I kad je 30. prosinca 1810. misionarka sa svojim sestrama stigla u New Orleans, kip su svečano smjestili u samostanskoj crkvi. Od toga se dana pobožnost prema Našoj Gospi od Brze Pomoći stala velikom brzinom širiti ne samo u Louisiani, nego i u susjednim američkim državama.

Pobožnost prema Gospi od Brze Pomoći odobrio je najprije biskup monsinjor Dubourg, a zatim 27. rujna 1851. sveti otac Pio IX. koji je dao dopuštenje da se blagdan Gospe od Brze Pomoći u njezinom glavnom svetištu slavi 8. siječnja. To je za ono vrijeme bila velika povlastica jer je taj dan padao u povlaštenu osminu Bogojavljenja, koja nije dopuštala druge svetkovine. Papa Leon XIII. ovlastio je posebnim dekretom nadbiskupa Janssensa da svečano okruni kip Naše Gospe od Brze Pomoći. Obred je obavljen 10. studenoga 1895.

I konačno, na molbu orleanskoga nadbiskupa Johna Williama Shawa i biskupa C. van de Vena i J. B. Jeanmarda, Sveta Stolica je dekretom Svete kongregacije obreda od 13. lipnja 1928. potvrdila izbor Naše Gospe od Brze Pomoći za glavnu zaštitnicu grada New Orleansa i države Louisiane.

Osim svetišta u New Orleansu, danas ima crkava podignutih u čast Gospe od Brze Pomoći u srednjoj Americi, Meksiku i na Aljasci. U našoj je domovini posvećena Gospi od Brze Pomoći kapelica u uršulinskom samostanu u Slavonskom Brodu, ali žarište te pobožnosti kod nas jest župna crkva u istom gradu.

prema: http:/zupa-gospe-brze-pomoci.hr


Molitva Gospi od brze pomoći

O Marijo, majko Božja,

Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta,

bdij bez prestanka nad nama

i nad cijelom Crkvom svoga Sina

i budi nam uvijek našom Gospom brze pomoći.

Pohiti, da nam pomogneš u svim našim potrebama,

posebno …,

budi nam utočištem za ovog prolaznog života i isprosi nam život vječni,

po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našega.

Amen.


Molitva mladih Gospi od brze pomoći

Bezgrešna Djevice, Majko brze pomoći,

molimo Te, pomozi nam da sačuvamo neokaljanu mladost.

Izmoli nam živu vjeru i nepokolebivo ufanje, nauči nas pravoj i svetoj ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Vodi nas i brani da se što dostojnije spremimo za onu životnu zadaću, koju je Presveto Trojstvo namijenilo svakome od nas.

Tebi, o Prečista, prikazujemo svoje radosti i tjeskobe, svoje borbe i poraze, svoje pobjede, želje i nadanja.

Primi ih, posveti i prikaži svome Sinu, Spasitelju našemu, za čitav svijet, napose za sve one, koji kao i mi žele sačuvati čistu i svetu mladost.

Amen.

Please wait...