Kip Gospe od brze pomoći u Splitu?

KIP GOSPE OD BRZE POMOĆI U SPLITU?

Tajanstveni kip o kojemu čak ni google ništa ne zna

Nema građanina Splita niti prolaznika koji nije vidio i koji ne zna da postoji Marijin kip “kraj ljekarne kod kina Tesla” (kojeg, usput budi rečeno, godinama nema). Ali upitamo li naše sugrađane gdje je u Splitu kip Gospe od brze pomoći posumnjati će u svoje slušne sposobnosti i pitati “Gospe od čega?!”. A Gospa od brze pomoći je jedan od naziva naše nebeske Majke nastao u 18.-om stoljeću u znak zahvalnosti za Marijinu intervenciju u životu jedne časne sestre uršulinke.

Vratimo se kipu. Kip “kraj ljekarne”, a u stvari u niši u Klaićevoj ulici pored broja 3, pred kojim rijetko tko zastane, prekriži se i pomoli promislivši na Onu koju kip predstavlja, nazvan je kipom Gospe od brze pomoći.

Od kad se tako zove ne znamo.

Tko ga je postavio i od kada tamo stoji? Neki pobožni kršćanin iz kasnog srednjeg vijeka, vjerojatno, a u znak zahvalnosti nebeskoj Majci. Ili možda prestiža? Teško ćemo saznati detalje. Neki dobri ljudi su prije par godina htjeli promijeniti cvijeće i urediti nišu ali nisu uspjeli pronaći vlasnika ili čuvara zahrđala lokota.

U knjigama o Splitu, ni onima o Mariji nismo pronašli ni retka o ovom kipu. Čak ni njegovo sveznadarstvo Google nije nam znao reći ni riječi o njemu. Zato postoji usmena predaja i pobožne žene. Uvijek i u svakom vremenu ima divnih, samozatajnih pobožnih žena. Upravo jedna od njih nam je rekla da stojimo pred splitskim kipom Gospe od brze pomoći. Vjerojatno se izvorno nazivao drukčije. Sigurno je kroz neko vrijeme, kao i većina slika i kipova srednjega vijeka, nazivan Gospom od Milosti, ali netko ju je nekada u potrebi imenovao Gospom od brze pomoći i mi ćemo je tako nazivati.

Sa sigurnošću znamo jedino da se Marija neće na nas ljutiti zbog imena. Uistinu je nevažno kako  ju nazivamo i gdje joj se molimo, već kako molimo i koliko čista srca. I za one koji ne znaju ili neće da znaju: ne klanjamo se kipu, glave na poklon sagibamo pred Onom koju kip predstavlja.

ŠTO SLAVIMO NA BLAGDAN GOSPE OD BRZE POMOĆI?

Please wait...