Traži se Isus – božićno razmišljanje i pps

Ovih je dana, prema dojavama s različitih strana, u našem gradu izgubljeno maleno, tek rođeno dijete.

Pravo činjenično stanje teško je, pa i nemoguće utvrditi, iz razloga što je ovih dana u našem gradu veliki metež zbog predstojećeg blagdana Božića.

Prema nekim navodima, to dijete ima neke veze s tim prelijepim blagdanom.

Navodno se zbog njega grad uresuje, iako nijedan ures ni na koji način ne upućuje na njega.

Navodno se njemu u čast priređuju različite priredbe, ali provjereno je da se u njima ni riječju ne spominje.

Navodno se zbog njega građani međusobno posjećuju i darivaju (što razumna većina doživljava mučnom obvezom, dok neki u tome nalaze radost), ali čini se da nitko i ne pomišlja potražiti i obdariti to dijete.

U svakom slučaju, očito je da toga djeteta ovdje nema.

Iz nekih izvora ipak dopiru vijesti da dijete nije izgubljeno nego je udomljeno u domovima nekih siromašnih obitelji u predgrađu.

Prema istim izvorima, dijete se kod tih obitelji vrlo dobro osjeća, čak toliko da su i njegovi roditelji potpuno spokojni.

Nadležne službe ove izvore ocjenjuju posve nepouzdanima, te ih i ne kane provjeravati, budući da je, prema svemu sudeći, riječ o nekim pretjerano pobožnim osobama.

Javljaju se čak i glasine, potaknute od očito krajnje zanesenih, i po tome potpuno nevjerodostojnih osoba, prema kojima je tom djetetu ime Isus.

Prema istim glasinama, to dijete je maleni Bog.

Otuda je, po njima, i naziv predstojećeg blagdana, Božić.

Netko je, prema svemu sudeći neki stari seoski učitelj, izjavio, da to dijete neće biti moguće naći ako ga ljudi ne nađu u svome vlastitom srcu, i ako ga ne prepoznaju u srcima onih koje susreću.

Ovo navodimo tek kao iskaz osebujnih zamišljaja maštovitih pojedinaca.

Iz svega navedenoga, razgovijetno je da je riječ o tendenciozno smišljenoj obmani, pa nema razloga da se građani uznemiruju te mogu u miru proslaviti blagdan Božića.

Stjepan Lice


Traži se Isus – pps za došašće i božićno vrijeme

Razmišljanje Stjepana Lice o slavlju Božića i božićnih blagdana u današnje doba u kojemu se zbog ispraznosti ovoga svijeta često zaboravlja i sam povijesni događaj Božića.

Please wait...