Zašto je mržnja Sotone prema Blaženoj Djevici Mariji tako velika?

Zašto đavao toliko mrzi Blaženu Majku Mariju?

Sotona mrzi Blaženu Djevicu Mariju. Zapravo, već dva tisućljeća čini sve što je u njegovoj moći da ljude obeshrabri u pobožnosti prema njoj i i prema njoj im usadi mržnju. Jeste li primijetili da upravo marijanske dogme i pobožnosti uzrokuju najžešće reakcije kod onih koji mrze Crkvu? Čak se i neki dobri katolici srame pobožnosti prema našoj Gospi i smatraju da ne trebamo biti “preekstremni” u njenom čašćenju.

Bog, zmija, Adam i Eva

Mjesto radnje je Edenski vrt, a tu su Bog, zmija, Adam i Eva. Đavao se naslađuje uspjehom. Upravo je zaveo Evu, a preko nje i Adama. Tako je ponosan na sebe. Gotovo da se može osjetiti demonski ponos u razaranju, jer je uspješno pokvario Božji rad stvaranja i odvukao ljudska bića – za koja Bog ima posebnu ljubav – u smrt i jad.

Bog se pojavljuje na sceni kako bi počistio nered, objavljujući tragičan smjer koji je proizašao iz grijeha – ali i da navijesti protoevanđelje, prvi nagovještaj Evanđelja i đavlov slom.

Bog započinje s obraćanjem sotoni, rekavši mu da će jesti zemlju ostatke svojih dana. A onda otkriva nešto što će učiniti da sotona zadrhti od jeze – njegov konačni poraz doći će iz ruku žene.

“Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.” (Post 3,15)

Učenjaci raspravljaju je li zamjenica u muškom ili ženskom rodu u rečenici: „On će ti glavu satirati“ – to jest, odnosi li se to na Djevicu Mariju ili Isusa Krista. Ali otkrit ću vam malu tajnu: nije važno. Vidite, Isus će satrti sotonu kroz Mariju. Ona je oruđe kojim će Isus rukovati kad bude uništio svog drevnog neprijatelja.

Imajući to na umu, jednako je ispravno reći: „on će ti glavu satirati“, kao i: „ona će ti glavu satirati.“ To je donekle kao kad se kaže naoružanom uljezu: „Još jedan korak i pucat ću“ i „Još jedan korak i moja puška će te upucati.“

Pa zašto onda poraz od Marije đavla toliko boli? Zašto Bog koristi Mariju da porazi sotonu?

„Silne zbaci s prijestolja…“

Đavo mrzi, odnosno gadi mu se činjenica da će njegov konačan poraz doći iz ruku skromne službenice. Na neki način, njegovo ponosno srce još bi moglo podnijeti poraz od samog Boga, jer on je svemoguć i svemoćan. Ali da ga satre mala Gospa iz Nazareta? Sama pomisao je potpuno ponižavajuća. Izluđuje ga. Jer ako najponosnije od svih stvorenja išta mrzi, onda je to poniženje.

Za sotonu je poraz od Djevice Marije ponižavajući i zato što je žena (1 Pt 3,7), jer on prezire slabost. Ništa mu nije draže nego da vidi ženu zlostavljanu, poniženu i pretvorenu u objekt. Da ne spominjem da je Blažena Djevica ljudsko biće, a sotona mrzi ljude jer imamo tijela, a on je čisti duh koji misli da su tijela odvratna. Ali ima jedan, puno dublji razlog zašto Sotona mrzi biti poražen od Marije: Ona će preuzeti njegovo mjesto na nebu.

Lucifer bio Božje najbolje dostignuće

Izvorno je Lucifer bio Božje najbolje dostignuće. Bio je ljepši i moćniji od svih ostalih stvorenja koje je Bog stvorio. I, kao što znamo, to mu je udarilo u glavu. Bio je tako veličanstven, tako silan da je stvarno pomislio da može biti bolji od Boga. Glavne odrednice sotone su ponos i zavist prema Svemogućem.

A koje su odrednice naše Gospe? Prvo i osnovno, ona je krajnje ponizna. Zapravo, ona je najponiznije stvorenje koje je ikad postojalo. Za svaki gram ponosa kojeg đavao ima, ona ima dvostruku dozu poniznosti. Za svaku kapljicu zavisti ispunjene mržnjom i gorčinom, ona ima dvostruku dozu slavljenja i hvaljenja Boga i ljubavi. Za svaku mrvicu ustajale uništavajuće izopačenosti u đavlovoj duši, Marijino srce je ispunjeno s više čistoće i plodnosti. A po milosti, Bog ju je učinio najizvrsnijim i najslavnijim stvorenjem u čitavom svemiru – taj naslov je đavao nekad prisvajao.

Marijino „Da“ Bogu poništilo je Evinu neposlušnost, i popločalo put za spasiteljsko djelo Novog Adama. Sama Evina slabost koju je Sotona toliko prezirao zamijenjena je Marijinom poniznom poslušnošću, poslušnošću Božjoj volji koja ju je učinila moćnom bez ograničenja.

To je božanski plan poraza neprijatelja. To je Sotonino poniženje i njegov pad.

Mržnja Sotone

Za slučaj da niste još shvatili, Sotona vas mrzi. Njegova gorka zavist nadahnjuje ga da uništava Božje stvorenje, da ga povuče dolje, u ponor pakla. Ništa mu ne bi bilo draže za vas – nositelje Božje slike – nego da mu se pridružite u vječnoj vatri ognjenog jezera, jer jad voli imati društvo.

Ali ne bojte se. Drevna zmija je nemoćna protiv Bezgrešne Djevice, jer u Božjem planu ona je oruđe koje će Isus upotrijebiti da ga ponizi i uništi. Želite li u svom životu satirati glavu Đavlu? Želite li sigurno stići kroz kušnje, napasti i oluje do svog vječnog doma? Rješenje je jednostavno: zazovite Mariju. Ljubite ju, budite njen odani sluga. Budite vitez, njen branitelj, njen apostol. Posvetite joj se sasvim i potpuno – jer ništa što je njeno neće biti izgubljeno. Kako je to sv Ivan Damašćanski prekrasno rekao: „Biti odan tebi, o sveta Djevice, ruka je spasenja koju Bog pruža onima koje želi spasiti.“

Sotona divlja, čineći najviše razaranja što ikako može – jer zna da mu vrijeme ističe. Boji se i bijesan je jer zna da će ga jednog skorog dana satrti Žena zbog koje mu se srce trese, žena koja „dolazi kao što zora sviće, lijepa kao mjesec, sjajna kao sunce, strašna kao vojska pod zastavama“ (Pj 6,10)

prema: www.zenavrsna.com

Please wait...