J. L. Borges i Zdravo Marijo

Svako vrijeme donosi svoje, a kod mene i svoga pisca. U posljednje vrijeme, u slobodno vrijeme, „aktivno se družim“ s jednim od najpoznatijih argentinskih pisaca, Jorgem Luisom Borgesom. Moram priznati da je ono što me „natjeralo“ odnosno „stavilo“ njegova djela poput „Alef“, „Izmišljaji“ kao i druge njegove pripovijetke, u moje ruke jest pročitana  rečenica u nekom književnom osvrtu posvećenom njemu, u kojem ga se naziva“ najvećim filozofom među pjesnicima i najvećim pjesnikom među filozofima.  Tom „mamcu“ nisam odolio i nije mi žao što sam zagrizao na njega.

U jednom intervjuu Borges  je okrakterizirao sumnju kao jedno od prikladnih naziva za inteligenciju. Kad su ga pitali vjeruje li u nebo, odnosno u Boga, izjavio je kako niti niječe niti vjeruje u postojanje neba. Ali sumnja.  Njega je ispunjala sumnja, kroz koju se ipak provlačila tanka nit nade da ipak nebo postoji iako zemlja više nalikuje paklu.

Za razliku od njega, njegova majka, Leonor, je bila uistinu praktična vjernica.

Jednom ga je prilikom direktno upitala jel istina to što se priča da je agnostik. To pitanje ga je iznenadilo i uznemirilo jer nije htio svojim odgovorom povrijediti majku.  Zato je njegov odgovorio uvijeno: – Pa, znaš, mama. Meni se čini da je to s paklom i nebom malo pretjerano. Ipak ljudski postupci i djela ne zaslužuju toliko.

Na te riječi, majka ga je uzela njegovu ruku u svoju i ozbiljno ga pogledala:

– Obećaj mi, sine, da ćeš svaku večer prije spavanja izmoliti jednu „Zdravo Mariju“, pa i onda kad mene ne bude fizički ovdje pokraj tebe. To neka ti bude kao da mi daješ poljubac u obraz.

Pisac se je nasmiješio i hitro odgovorio: – Mama, moram ti priznati kako sumnjam da se Bog da potkupiti.

Na te riječi, mama Leonor je ostala nekoliko trenutaka u šutnji.

–  Vidiš, mene si ti već puno puta potkupio. Svaki put kad si mi dao poljubac u obraz prije nego što si nešto tražio ili želio od mene.

Kasnije je Borges priznao jednom svom prijatelju kako, iz ljubavi prema majci, svaku večer prije spavanja izmoli „Zdravo Mariju“.

autor nepoznat

tekst preuzet sa panzer.bloger.index.hr

Please wait...