Zašto biste trebali zagrliti djecu onda kada se ponašaju grozno?

Zagrliti djecu znači iskazati im bezuvjetnu ljubav i podršku za njihove probleme i osjećaje

Djeca ulaze u razne faze koje njihovim roditeljima nisu baš najjasnije – prkose, viču, imaju ispade bijesa, plača, neobičnog ponašanja i agresije. Roditelji često nemaju ideju što napraviti iako su i više nego iscrpljeni i dovedeni do ruba takvim ponašanjem. Treba li poslati djecu da se ohlade u njihovu sobu? Uvesti neke zabrane i kazne? Vikati? Objašnjavati? Mirno razgovarati? No, što ako trogodišnjak baš nije spreman za miran razgovor?

Jedno zanimljivo rješenje proizašlo je kao savjet stručnjaka, ali i mnogih roditelja koji su ga isprobali i tvrde da djeluje. A to je da djetetu u takvim situacijama dobro dođe zagrljaj. Da, tako je jednostavno. Evo zašto se zagrljaj čini kao najbolje rješenje:

Djeca bolje uče kroz nagrade nego kroz kazne

Razgovori o problemu uz zagrljaj uvijek su bolji odgovor i reakcija na problem od vikanja i kažnjavanja.

Ponekad je neželjeno ponašanje samo poziv u pomoć

Djeca ponekad ne znaju velike osjećaje izraziti na prikladniji način ili ih možda muči nešto drugo što im uzrokuje stres i frustracije. Zagrljaj može biti utjeha koju su trebali i otvaranje vrata za početak dijaloga.

Djeca znaju imati loše mišljenje o sebi i smatraju da ne zavređuju da se netko prema njima lijepo ponaša i zato se ponašaju na način na koji smatraju da će zadobiti poštovanje

A kada na takvo svoje ponašanje dobiju povratno u obliku frustracije i ljutnje, počnu se osjećati još gore i imati još lošije mišljenje o sebi što čini začarani krug. Zagrljajem ih podsjećate da napraviti pogrešku nije tako strašno  ida svi nekad griješimo i opraštamo jedni drugima.

Najbolji način za poticanje djece na suradnju je kroz međusobnu povezanost

S pravim odnosom lakše ćete od djece dobiti željeno ponašanje i vjerojatnije je da će biti otvorena za suradnju. Bit će vremena kada djeca neće željeti ili moći surađivati, no i tada je zagrljaj snažno sredstvo za ponovnu uspostavu odnosa.

Ljubav prema djeci je bezuvjetna

Koliko nam se god ponekad ne sviđalo ponašanje naše djece, i dalje ih volimo jer roditeljska je ljubav bezuvjetna. Naša djeca to trebaju znati,  a ponekad ih na to trebamo i podsjetiti, pogotovo kada imaju “pad morala” i ne osjećaju se dobro u vlastitoj koži.

Ponekad smo mi odrasli ti koji trebaju zagrljaj

Kada naša djeca imaju ispade, povrijede nas te kada više ne znamo što bismo i kako postupili i mi smo ti koji trebamo zagrljaj kako bismo se smirili i uspostavili vezu.

tekst preuzet sa: http:www.djecjaposla.com 

Please wait...