Puritanci zabranili slavljenje Božića od 1659. do 1681.

U svibnju 1659. godine Puritanci koji su bili na vlasti u Bostonu, u tadašnjoj koloniji Massachussetts, uveli su službenu zabranu proslave Božića. Kazna za kršenje ove odredbe bila je pet šilinga, što je tada bilo relativno mnogo novca.

Zakon su predložili istaknuti puritanci Increase i Cotton Mather, a cilj im je bio stati na kraj općem „divljanju“ koje je obično pratilo blagdansko vrijeme. Oni su osudili Božić kao vrijeme kada su ljudi dangubili, kartali se, pijančevali, prepuštali se „ludom veselju“ i općenito se bavili nevažnim i nemoralnim stvarima. Vrijedi napomenuti da su neki tadašnji običaji doista bili potencijalno opasni. Postojala je npr. tradicija zvana wassailing prema kojoj su kolonisti iz nižih društvenih slojeva tražili hranu i piće od onih iz viših slojeva, a u zamjenu bi im nazdravili. Ako bi potonji odbili podijeliti hranu i piće, moglo je doći do nasilja.

Puritanci su također zabranili neka tada popularna božićna jela poput pite od mljevenog mesa (engl. mince pie) ili božićnog pudinga, a bili su vrlo strogi u provođenju zabrane konzumacije alkoholnih pića. Nadalje, uveli su zakonsku obvezu rada na Božić te su čak unajmili glasnike koji su na Badnjak išli gradom i vikali „Nema Božića!“.

Piše: Boris Blažina

izvor http:povijest.hr

Please wait...