Mali slavuj – poučna priča

Bio jednom malen slavuj koji se izgubio u šumi. Dugo je tražio roditelje, ali ih nije uspio pronaći. Tako je rastao usamljen bez igdje ikoga. Kad je odrastao, postade svjestan da ne zna pjevati, nitko ga ne bijaše poučio. Odlučio je naučiti pjevati po svaku cijenu. Tražio je tko bi ga mogao poučiti. Susretne tako pijetla i reče.
– Možeš li me poučiti da pjevam kao slavuj?
Pijetao sav ponosan odgovori:
– Ako budeš mene oponašao, jamčim ti da ćeš pjevati bolje od bilo kojeg slavuja.
Tako ga poče poučavati da pjeva njegov “ku-ku-ri-kuuuu”. Slavuj poče pjevati, a išlo mu je tako dobro da je pjevao bolje od pijetla. Odletio je u šumu pjevajući svoj “kukuriku”.
Jednog jutra čuje ga patka pa će mu iznenađena:
-Tko te je naučio tako loše pjevati?
Slavuj odgovori:
– Možeš li me ti naučiti da pjevam kao slavuj?
Patka uvaženo odgovori:
– Nemoj gubiti vrijeme učeći pjevati kao slavuj. Ja pjevam puno bolje od slavuja. Slijedi me i pjevat ćeš kao anđeo. Tako ga poče poučavati svoj “kva, kava, kva”. Slavuj se trudio i uskoro je pjevao bolje od patke. Ode, veselo pjevajući “kva, kva, kva”.
Kad je sova s vrha nekog stabla čula slavuja kako pjeva kao patka, reče mu:
– Zar ti ne znaš pjevati kao slavuj?
– Jedna patka mi je rekla da je ovo pjevanje ljepše.
– Moraš pitati nekog drugog slavuja, kao što si ti, on će te naučiti kako se pjeva – reče sova.
– Da, ali u ovoj šumi nema nikoga kao ja, odgovori slavuj tužno.
– Onda moraš pustiti iz grla onaj glas koji imaš unutra. Udahni duboko, pusti da te srce nosi i zapjevaj prvu melodiju koja ti dođe. Samo tako ćeš znati koji je tvoj pjev – odgovori sova.
Slavuj učini tako. Pope se na najvišu granu jednog stabla i prepustivši se srcu poče pjevati kao pravi slavuj. Njegova je pjesma odjekivala cijelom šumom, ispunjavajući je udivljenjem. Tako lijep pjev još se nije čuo.
Otad slavuj više nije trebao nikog oponašati da bi lijepo pjevao. Otkrio je da ne treba nikoga kopirati da bi bio ono što on jest. Bilo je dovoljno da se prepusti onom što je srce govorilo i pjesma koja je bila u njemu sama je izlazila.

Please wait...