Isuse, misli se ti…

Čin Predanja – protiv tjeskoba i žalosti

Don Dolindo Ruotolo, napuljski župnik, koji je živio i umro na glasu svetosti, napisao je ovu pouku o predanju Bogu, koju je sam Isus nadahnuo.

Zašto se smućujete uzrujavajući se? Prepustite meni brigu za vaše stvari i sve će se stišati. Zaista vam kažem da svaki čin pravog, slijepog, potpunog predanja meni proizvodi učinak koji želite i rješava zamršene situacije. Predati meni ne znači ljutiti se i očajavati, obraćajući se meni uznemirenom molitvom da bih ja oponašao vas i tako izmijenio uznemirenost u molitvu. Predati se znači blago zatvoriti oči duše, odvratiti misao od žalosti i dati se u moje ruke, kako bih vas ja sam prebacio, kao zaspalu djecu u majčinu krilu, na drugu obalu.

Ono što vas muči i od čega jako bolujete, to je vaše raspravljanje, vaša misao, vaša želja što ćete svakako vi sami providiti; pobrinuti se za ono što vas žalosti.
Koliko stvari ja činim kada se duša u svojim potrebama, bilo duhovnim ili tjelesnim meni obraća, gleda me i kaže mi “MISLI SE TI”, zatvori oči i odmara se!
Malo milosti imate kada žarko želite (dosađujete) da ih zadobijete, a imat ćete ih mnogo kada se u molitvi potpuno povjerite meni.
Vi u boli molite da vam je uklonim, ali da je uklonim kako vi hoćete. Obraćate se meni, ali hoćete da se ja prilagodim vašim idejama; niste bolesnici koji traže od liječnika liječenje, već mu ga vi sugerirate.
Nemojte činiti tako, nego molite kako sam vas poučio u Očenašu: “SVETI SE IME TVOJE” tj. budi proslavljen u ovoj mojoj potrebi. “DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE” tj. neka sve vodi (pridonosi) ostvarenju kraljevstva u meni i u svijetu. “BUDI VOLJA TVOJA” ili Misli se Ti. Ja posredujem sa svojom svemoći i rješavam zamršene, nepristupačne situacije.
Evo, ti vidiš kako zlo napreduje umjesto da opada. Ne uznemiruj se, zatvori oči i reci mi s pouzdanjem: “Budi volja tvoja, misli se ti! Kažem ti da ja na to mislim i da posredujem kao liječnik, i činim čudo ako treba. Ti vidiš da je bolesniku sve gore. Ne uzbuđuj se, nego zatvori oči i reci: MISLI SE TI. Kažem ti da ću se ja misliti. Protivno je predanju zabrinutost, uznemirivanje, te misliti na posljedice nekog čina. To je isto kao komešanje djece kada zahtijevaju da mama misli na njihove potrebe i oni to hoće, uplićući svoje ideje i svoje dječje kaprice, u njezin rad.
Zatvorite oči i pustite da vas nosi struja moje milosti, zatvorite oči i pustite me da djelujem, zatvorite oči i ne mislite na sadašnji čas, odbijte misao na budućnost kao napast. Odmarajte se u meni, vjerujući mojoj dobroti i kunem se svojom ljubavlju da ako mi kažete s ovim raspoloženjem: “MISLI SE TI”, ja ću potpuno na to misliti, utješit ću vas, osloboditi i voditi. A kad vas moram voditi drugim putem od onoga što ste vi zamislili, ja vas poučavam, nosim vas u svom naručju, jer nema moćnijeg lijeka od mog posredovanja s ljubavlju. Ali, mislim se samo onda kad vi zatvorite oči.
Vi ne možete spavati, vi hoćete sve procijeniti, sve ispitati, na sve misliti, i tako se prepuštati ljudskim silama ili još gore ljudima pouzdavajući se u njihovo posredovanje. To je ono što smeta mojim riječima i mojim vidicima.
O, koliko ja želim od vas predanje, da bih vam mogao iskazati dobročinstvo i kako se žalostim, kada vas vidim uznemirene. Sotona upravo teži tome da vas uznemiri kako bi vas oteo iz mog djelovanja i učinio vas plijenom (žrtvom) ljudskih inicijativa.
Pouzdajte se zato samo u mene, odmarajte se u meni, predajte se meni u svemu. Ja činim čudesa srazmjerno potpunom predanju meni, a nikakvom pouzdanju u sebe; ja posipam blago milosti kad ste vi u potpunu siromaštvu.
Ako imate vaše izvore, pa i neznatne, ili ih tražite, vi ste na ravnom polju, slijedite dakle prirodni tijek u koji je često upleten sotona. Nitko od onih koji su raspravljali ili mozgali, pa niti sveci, nisu činili čudesa. Djeluje božanski onaj tko se prepušta Bogu.
Kad vidiš da se stvari kompliciraju, reci zatvorenim očima duše: ISUSE MISLI SE TI! i rastresi se (skreni pažnju na drugo) jer je tvoja pamet oštroumna …. Za tebe je teško vidjeti zlo (nesreću). Često se pouzdavati u mene, rastresti se od sebe. Čini tako u svim tvojim potrebama. Činite tako svi i vidjet ćete velika, neprestana i tiha čudesa. Kunem se svojom ljubavlju. Ja ću misliti, budite sigurni.
Molite uvijek s tim raspoloženjem predanja i uživat ćete velik mir i velik plod, pa i onda kad vam dajem milost žrtvovanja, nadoknade i ljubavi, što ih nameće trpljenje. Izgleda ti to nemoguće? Zatvori oči i reci svom dušom: “ISUSE MISLI SE TI!” Ne boj se, ja ću misliti, i ti ćeš blagoslivljati moje ime ponizujući samog sebe. Vaše molitve ne vrijede koliko vrijedi ovaj ugovor pouzdanog predanja, sjeti se dobro toga. Nema devetnice učinkovitije od ove: “O Isuse, predajem se Tebi! Misli se Ti” “Predaj se Mome srcu, i vidjet ćeš “Hoću da vjeruješ mojoj svemoći, a ne tvom djelovanju; i da nastojiš staviti u pokret Mene, a ne sebe drugima. Traži moju intimnost, usliši moju želju da te mogu imati, obogatiti, ljubiti kako ja hoću. Ne brini, pusti me da izlijem na tebe svoju svemoć.
Ako ostaneš blizu mene i ne budeš se brinuo da radiš po svojem računu, da trčiš završiti, za reći da si učinio, pokazat ćeš da vjeruješ u moju svemoć i ja ću intenzivno radit s tobom kad budeš govorio, išao, radio, kad budeš u molitvi i kad spavaš, jer mojim ljubimcima dajem potrebno i u snu (Ps 126).
Ako ostaneš sa mnom i ne budeš trčao ni brinuo se za nijednu svoju stvar, već ćeš je prepustiti s punim pouzdanjem Meni, ja ću ti dati sve ono što ti je potrebno po mom vječnom planu. Dati ću ti osjećaje koje želim od tebe, dat ću ti veliku samilost prema bližnjem i učinit ću da govoriš i radiš ono što ja hoću. Onda će tvoje djelovanje proizlaziti od moje ljubavi.
Ono što ćeš ti učiniti da bi uspio sve je dim u usporedbi s onim što ja činim u tajnosti srdaca za one koji ljube. “Ostanite u mojoj Ljubavi…ako ostanete u Meni i ako moje riječi ostanu u vama tražite što hoćete i bit će vam. (Iv; 59)

O, ISUSE, neka Tvoja milostiva ruka zaštiti i čuva naš dom i našu domovinu.
Tvoja dragocjena Krv neka bude naš zaklon protiv pobješnjelog neprijatelja.
Tvoj križ, znak pobjede, neka učini da se sotonske sile okrenu i bježe.
I tako, Gospodine Isuse, neka Tvoj križ bude uzdignut iznad naše domovine i doma.
Neka po ovom znaku budemo prepoznati kao tvoji i samo tvoji.
Proglašavamo zaštitu nad ovim mjestom, Gospodine Isuse, u Tvome predragocjenom Imenu.
Isusovo ime je najveća od svih moći, Te štiti naše duše, naš dom i domovinu.

izvor: hr.wikisource.org

Please wait...