Čestiti Božić ili sretan Božić?

Čestiti Božić ili sretan Božić?
Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.
Naime pridjev sretan svi razumijemo i njegova upotreba ni u kojoj želji nije sporna. Nesi­gurni smo oko pridjeva čestit. On danas znači: „častan, pošten, valjan, neporočan, ugle­dan” (obično za ljude), ali i „prikladan, dostojan”. Nekoć je ovaj pridjev značio i „sretan”, no danas to više ne znači (ovaj je pridjev nastao prema imenici čest, koja je označivala i sreću). Dakle ovaj je pridjev nekoć imao dva značenja, „ugledan” i „sretan” (oba su zapi­sana već u Vrančićevu rječniku iz 1595.), no potonje se značenje s vremenom izgubilo.
Upravo je to razlog što pridjev čestit nećemo upotrijebiti za primjerice čestitanje rođendana, Nove godine, Dana državnosti, pa čak ni Uskrsa. Pridjev čestit u sintagmi čestit Božić više je na razini fraze nego stvarnoga suvremenog značenja. U tom smislu izraz čestit Božić možemo tumačiti kao dio tradicije. No pritom ne treba smetnuti s uma da je i izraz sretan Božić također dio tradicije, na kraju, čestit u tom tradicionalnom smislu i treba značiti „sretan”.
Želimo napomenuti da izraz čestit Božić nije ni po čemu „hrvatskiji” i bolji od obične želje sretan Božić. Kao što već rekosmo, u prošlosti je pridjev čestit značio upravo „sretan”, a danas mu je značenje ponajprije „pošten, dostojan” i ne upotrebljava se za čestitanje drugih blagdana i praznika. Stoga je govornicima značenje pridjeva čestit u ovom izrazu vrlo nejasno, o čemu svjedoče i brojne „teorije”. Naime, nemajući drugog izbora, govornici su si pokušali sami objasniti značenje pridjeva čestit u „božićnoj” sintagmi. Pretražujući internet naišli smo na uistinu neobična tumačenja, primjerice da je to dan kad je rođen Isus pa se zato čestita s čestit, da se kaže čestit jer Božić dolazi prije Nove godine ili zato što traje jedan dan… Ovi pokušaji objašnjavanja potvrđuju da izraz čestit Božić jednostavno – ne razumijemo.
Da zaključimo, izbor pridjeva pri čestitanju potpuno je slobodan. Želite li upotrijebiti pridjev čestit, slobodni ste to učiniti i nitko vas nema pravo ispravljati. Želite li pak izbjeći bilo kakvo i bilo čije političko etiketiranje na mjestu koje nije primjereno tomu, možete posegnuti za nekim „politički neutralnim”, a ipak primjerenim pridjevom poput blagoslovljen, radostan ili veseo.
 
Dejana Šćuric  

Božićna čestitka 2022.

Veselimo se Božiću i božićnom vremenu.
Vrijeme je da se javimo onima kojima smo propustili tijekom godine.

Čestit Božić i sretna nova godina!

Božićna čestitka 2021.

Na dobro nam došlo

porođenje Gospodinovo!

.

.

.

Ukorijeni Božić u svoje srce, svoju dušu, svoj korak.
I brižno Ga čuvaj.
Čuvaj u svom srcu sve ono kroz što ti Božić svednevice progovara,
kroz što te dotiče i potiče.
Jer nema tog puta na kojem ne bi mogao doživjeti božićno iskustvo.
I obgrljen njime poći izloženijim, zauzetijim i smjelijim koracima.
Spremi u svoje srce i svaki plemeniti čin i svaku dobru riječ koje si (po)svjedočio.
Čuvaj u svom srcu božićnu dušu:
ona će te sačuvati od svega što nije Božić.
Sačuvat će Te za sve ono božićno,
za sve ono sveto tijekom 2020. godine!
(N.K)


Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je bozic-animacijaa.gif

S vjerom i nadom da ni Tebi nije moguće zamisliti Božić bez hoda do Betlehema,
bez malenoga Boga, Djeteta darovana nama, 
rođena u jaslama….

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!


Čestitka 2017.

Čestit Božić i obilje blagoslova u novoj godini,
posjetiteljima ovih stranica i svim ljudima dobre volje!

Poput Betlehemske zvijezde, ukorijenjene u neznatnosti Boga koji je postao Božić, pohiti ususret danima i ljudima, neizvjesnostima i zahtjevnostima.

Poput nje podijeli blagoslov blizine i bezazlenosti.

Poput nje pokazuj put vječnosti kroz svoje dane i svoje vrijeme, i bezglasno i strpljivo svjedoči da nema tmine koja bi je obeshrabrila i zaustavila.

Pomaži joj svijetliti i dovoditi do Betlehema, svagdan kroz 2018. godinu. (N.K.)

Čestit Božić i obilje blagoslova u novoj godini,
posjetiteljima ovih stranica i svim ljudima dobre volje!

Čestit Božić i sretna nova godina 2016!
svim posjetiteljima naših stranica

Please wait...