Stvaranje svijeta – Joseph Haydn mp3

Stvaranje svijeta – Joseph Haydn mp3

 

Oratorij “Stvaranje svijeta” nastao je u 65. godini života austrijskog skladatelja Josepha Haydna. Oratorij donosi biblijski prikaz postanka zemlje i ljudi. Prva dva dijela ocrtavaju pojedine etape u stvaranju zemlje i života na njoj i dopiru do stvaranja čovjeka. Treći dio prikazuje Adama i Evu u zemaljskom raju.

Glazba “Stvaranja” protkana je predivnim orisima prirode. Haydn glazbenim jezikom opisuje događaje tijekom šest dana. Na jednostavan način dočarava pojedinosti stvaranja te mirno, vedro i sabrano podastire slušatelju razmatranje veličanstvenih biblijskih slika u kojima tri anđela, Gabrijel, Uriel i Rafael, prepričavaju događaje o postanku svijeta.

Oratorij je pun raznovrsnosti i bogatih kontrasta, koji se kreću na području lirike, opisa prirode i himničkog zanosa. Ali formalna izražajna sredstva su dramska; recitativi, arije i manji ansambli vuku podrijetlo iz opere. Tek moćne zborne točke, koncipirane u obliku dvostruke fuge donose odbljesak velikih Händelovih oratorijskih vizija.

“Često sam se borio sa svakovrsnim poteškoćama, često su znale klonuti sile mog duha i tijela, i bilo mi je teško izdržati na putu kojim sam krenuo; ali tada bi mi neki pritajeni osjećaj šapnuo: Na zemlji ima tako malo veselih i zadovoljnih ljudi, posvuda ih progone brige i nevolje; možda će tvoj rad katkada postati izvorom, iz kojega će opterećeni brigama crpsti mir i snagu”. (J. Hyden)

“Nitko ne zna sve: razvedriti i potresti, raznježiti i duboko ganuti, a sve jednako dobro kao Haydn.”  (W. A. Mozart)

tekst prilagođen prema: www.veritas.hr

Please wait...