10 znakova da radite previše stvari umjesto svoje djece

Roditelji se znaju previše zaštitnički odnositi prema djeci. Njihova djeca ne razvijaju svoje vještine i potencijale i ostaju ovisna o roditeljima više nego bi trebala biti; sama ne znaju rješavati probleme niti svladavati neke jednostavne zadatke i obaveze primjerene njihovoj dobi. 

Bojite li se da možda i vi radite previše za svoje dijete? Evo 10 znakova koji vam to mogu potvrditi:

1. Umorni ste

Ako ste stalno umorni od rada i vremena provedenog sa svojim djetetom, to može biti zato jer u stvari živite dva života i trošite dvostruko više energije. Izvršavate li višak aktivnosti – odijevate dijete koje bi to već moglo samo, spremate njegove igračke, hranite ga i uvijek se igrate s njim – u stvari radite “poslove” koje biste već mogli podijeliti sa djetetom i bespotrebno se trošite.

Public Domain Pictures

2. Osjećate se uvrijeđeno

Uvrijeđeni roditelji često uskoče i naprave nešto umjesto svog djeteta kada im ne uspije motivirati ga da napravi samo. Nakon toga se osjećaju podcijenjeno, ojađeno i  uvrijeđeno

3. Dijete vas optužuje i krivi

Nisi mi ponijela bočicu s vodom! Zašto moja omiljena majica nije oprana? Zbog tebe kasnimo! Ako dijete upire prstom u vas, prigovara vam i krivi vas za neke svoje “probleme”, to je pravo upozorenje da činite previše za njega. Kristalno je jasno da vas i dalje drže odgovornima za svaki aspekt svoga života i da ne osjećaju kako i sami imaju neke obaveze.

4. Ostali ste sami

Pogledajte oko sebe. Jeste li jedina mama koja petogodišnjaku briše nos ili četverogodišnjaka hrani jer ne želi sam jesti? Obuvate li svom djetetu još uvijek cipele nakon vrtića, iako to zna i samo bez vas, dok se ostala djeca sasvim dobro snalaze? To vam je najbolji pokazatelj da djeca te dobi mogu i znaju, samo im treba dati da to i učine.

5. Djeca su vam šefovski nastrojena i zahtjevna

Jasan vam je znak da radite previše za dijete kada vam se obraća zapovjedničkim i šefovskim tonom te izdaje naređenja kao podređenom: Zaveži mi tenisicu! Napravi mi sok! Pusti mi crtić!

6. Djeci imaju otpor prema obavljanju bilo čega

Djeca kojoj se sve radi umjesto njih s vremenom poprime bespomoćan, ali i malodušan stav oko obavljanja i najmanje sitnice. Taj otpor zna nastati iz njihovog vjerovanja da nisu sposobni napraviti to što se od njih traži, a vi se onda osjećate prisiljeni prijeći graničnu liniju i “spasiti ih” (opet) od njihove odgovornosti.

7. Šokirani ste kada čujete što sve rade kada vi niste u blizini

Premda vi svako jutro vodite bitke, od tete u vrtiću, kampu u kojeg ste ga poslali ili na radionici, čujete kako je odgovorno, točno, pedantno i sasvim sposobno samo i na vrijeme obaviti najrazličitije i prilično zahtjevne dužnosti. Hm…kako to?!

8. Život vam je neuravnotežen

Jeste li se previše fokusirali na svoje dijete i izbjegavate živjeti vlastiti život, misleći kako ste sada prvenstveno majka i ništa drugo? No, je li moguće da izbjegavate vlastiti život, baveći se nečim “plemenitim”? Zapitajte se tko ste kada niste previše zatrpani roditeljskim dužnostima? Roditeljstvo je vrlo važan dio života, ali svakako ne jedini, a roditelji koji se previše posvete djeci izgube dio sebe i očekuju da djeca popune prazninu koju osjećaju.

9. Imate nizak prag stresa i anksioznosti

Priskačete li djeci stalno u pomoć i ne možete se nositi s njihovim razočarenjima, ljutnjom i suzama, može biti da ste i sami previše pod stresom, patite od anksioznosti i preosjetljivi ste. Riješite svoje probleme prije nego oni počnu utjecati na ponašanje prema djetetu.

10. Imate previsoke standarde

Djeca rastu i razvijaju se, a u tom razdoblju bit će nespretna, neuredna, prljava, slinava, padat će, griješiti i svašta drugo. Imate li prevelika očekivanja i ako ste perfekcionist, nećete se moći oduprijeti želji i uletjeti kako biste ispravili ono što vaše dijete radi pogrešno, ponovili radnju, očistili ga iako se još nije niti zaprljalo kako treba, upozorili ga na to gdje griješi dok još nije stiglo niti pogriješiti.

Kada dijete od na primjer pet godina nešto prolije, možete li njemu prepustiti da to obriše ili ćete se sami uhvatiti krpe, kako bi posao bio “obavljen kako treba”? Možda biste trebali poraditi na prepuštanju kontrole prije nego postanete previše iscrpljeni brinući se oko dječjih zaduženja.

izvor: www.djecjaposla.com

Please wait...