Silvestrovo – Tko je bio papa Silvestar?

Silvestar papa rođeni je Rimljanin. Prvi je papa u povijesti koji nije umro u vrijeme progona. Osmi po dužini pontifikata. Bio je papa 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, odnosno 8005 dana. Vjerojatno je bio i prvi nositelj tijare.

Izabran je za papu kao 33. nasljednik Svetoga Petra godinu dana nakon Milanskog edikta kojim je car Konstantin dao kršćanima slobodu. Svi njegovi predhodnici na Petrovoj stolici bili su mučenici, iako nije baš svaki umro izravno od pretrpljenih muka.

Pripisuju mu se zasluge za gradnju crkava: Svete Agneze, Svetog Lovre i Svetog Pavla van zidina. Važan dogođaj tijekom Silvestrovog pontifikata bio je ekumenski koncil u Niceji na kojem je formulirano NIcejsko vjerovanje. Sudjelovalo je oko 270 biskupa i sam car Konstantin, a sam papa ne zbog starosti.

Prema srednjovjekovnim predajama sv. Silvestar je izliječio cara Konstantina od gube krsnom vodom. U ime zahvalnosti za izliječenje car je poput sluge hodao pred Silvestrom vodeći njegovog konja za uzde. Po nekim legendama čak je ponudio carsku krunu sv. Silvestru, no ovaj je to odbio. Poruka legende je da je papinska vlasti iznad državne, jer car duguje krunu papi, koji mu ju je svojevoljno vratio.

Pun zasluga za Crkvu papa Silvestar umro je 31. prosinca 335. godine žalostan zbog novog jačanja arijanizma (krivovjerje) i zbog Konstantinovih uplitanja u crkvenu hijerarhiju.
Njegove relikvije nalaze se u crkvi sv. Silvestra u Rimu.
Službeno je proglašen zaštitnikom od gube, a zaštitnik je i zidara, domaćih životinja i klesara. Spomendan mu je 31. prosinca, posljednjeg dana u godini, koji se po njemu naziva i Silvestrovo. Ušao je i u staru hrvatsku božićnu pjesmu “Narodi nam se kralj nebeski”, koja pjeva: “Silvestar papa k njim se pridruži, svecima božićnog vremena, koga na nebesi okruniše”.

prema: hr.metapedia.org

Please wait...