Prvo pismo majci

Prošlo je tek nekoliko dana kako smo se upoznali. U stvari, kad bolje razmislim, naše upoznavanje počelo je mnogo, mnogo ranije. Već devet mjeseci nepogrešivo osjećamo jedno drugo: ti moje pokrete, a ja tvoju zabrinutost, nezadovoljstvo, ljutnju, sreću, spokoj.

Sad smo se konačno sreli. Je li te susret sa mnom pomalo razočarao? Priznajem, ja nisam bucmasta, plavooka i plavokosa beba koja se viđa na televizijskim ekranima. Nisam takva, ali sam tvoja beba i od sada započinjemo život zajedno.

Vrijeme je da se počnemo upoznavati. Pred nama je dugo razdoblje tijekom kojega ćemo otkrivati jedno drugo. Oboje moramo biti strpljivi. Ponekad nećeš razumjeti moj plač. Možda ćeš se ljutiti. Ponekad ćeš se osjećati i krivom, jer me odmah ne razumiješ. Molim te, imaj strpljenja. Da bi se dvije osobe srele i odgonetnule jedna drugu, potrebni su dani, mjeseci, godine…

Ja ću tebe upoznati preko topline koja zrači iz tvojih ruku, naručja, glasa. Preko tebe ću upoznati svijet. Zato nemoj šutjeti jer tvoje riječi su mi bitne koliko i hrana koju ćeš mi davati, čista posteljina, prozračena soba.

Prvih mjeseci bit ćeš cijeli moj svijet. Ako me uzmeš u naručje da me nahraniš, čini to toplo i nježno. Nemoj biti nestrpljiva. Upoznaj moj ritam. Kratak predah na tvojim grudima znači mi isto koliko i hrana koju mi daješ.

Kad dođemo kući tih prvih dana bit će puno ljudi oko nas. Naročito žena koje oko beba znaju puno više. Ali bez obzira na to dopusti muškarcu koji mi je otac da bude pored mene. Možda je on nespretniji u povijanju od drugih, ali vjeruj mi, to mi neće smetati. Mnogo je važnije da me i moj tata upozna već tih prvih dana i da svi zajedno što prije postanemo obitelj.

Ako me kod kuće čeka još neko malo biće, to naravno komplicira stvari. Osobito tebi koja ćeš se morati boriti sa njegovom ljubomorom, nezadovoljstvom, bijesom. Ljubomora je teško iskustvo i ne može se razriješiti preko noći. Potrudi se da brigu oko mene podijeliš s tim malim bićem. Poslove oko mene radite zajedno. Bit će to sporije, iscrpljujuće za tebe, ali to je jedini način da nas zbližiš.

Bit će tu puno problema. Nitko nikad nije učio kako biti dobar i uspješan roditelj. Prvi korak u tom učenju je tvoja spremnost da me čuješ, upoznaš i prihvatiš.
A ja ću na tvoju ljubav odgovarati osmijesima, slatkim i musavim poljupcima, i nestašnim crtežima.

Mama, volim te!

autor nepoznat

Please wait...