Papa Franjo ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Od ove će se godine, četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusova djeda i bake, slaviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. On će nam, kako je najavio papa Franjo nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, pomoći spomenuti se i slaviti dan starosti i onih koji čuvaju i prenose život i vjeru

Naše sjećanje, korijeni narodā, karika povezanosti među generacijama, blago koje valja čuvati. To su starije osobe te bake i djedovi u Papinim mislima, pravi dar čije bogatstvo često zaboravljamo. Zbog toga je – kako je najavio danas nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja – Papa odlučio posvetiti im dan na svjetskoj razini, počevši od srpnja ove godine. Sveti je Otac krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, koji će se slaviti 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, Šimun i Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, prepoznaju u Isusu Mesiju. To je prva veličina onih koji nam prethode u životu.

Duh Sveti i danas kod starijih ljudi potiče mudre misli i riječi; njihov je glas dragocjen, jer pjeva hvalu Bogu i čuva korijene narodā. Oni nas podsjećaju da je starost dar, i da su bake i djedovi karika veze među dvjema generacijama, kako bi mladima prenosili iskustvo života i vjere – istaknuo je Papa.

Danas, više nego ikada, zbog pandemije koja je njih prve stavila u opasnost, a mnoge je i žrtvovala, starije osobe često ostaju same i daleko od svojih obitelji; naprotiv, valja ih čuvati kao sjećanje koje se prenosi. Zbog toga sam odlučio ustanoviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se u čitavoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovoga djeda i bake – rekao je Papa te dodao da je veza djedova i baka s mladima vrlo uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Podsjetivši da se danas obilježava Svjetski dan oboljelih od gube, koji je prije više od 60 godina ustanovio Raoul Follerau, papa Franjo se spomenuo boli onih koji trpe te ohrabrio misionare, zdravstvene djelatnike i volontere u njihovu radu. Pandemija je potvrdila koliko je potrebno štititi pravo na zdravlje najslabijih osoba. Nadam se da će države sjediniti snage u liječenju oboljelih od Hansenove bolesti i u zauzimanju za njihovo uključivanje u društvo – rekao je papa Franjo, a na kraju pozdravio djecu i mlade Katoličke akcije Rimske biskupije koji su i ove godine, unatoč zdravstvenoj krizi organizirali Karavanu mira.

tekst preuzet: https:www.vaticannews.va

DAN STARIJIH OSOBA 

BAKA DJELITELJICA – kratka priča

BAKA BEZ UNUČIĆA

LIJEPA KUĆA – PPS PREZENTACIJA

Please wait...