Zašto je instagram najštetnija društvena mreža?

Instagram je ocijenjen kao društvena mreža koja ima najštetniji uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravlje Velike Britanije.

Istraživanje koje je trajalo prvih nekoliko mjeseci 2017. godine obuhvatilo je oko 1.500 mladih između 14 i 24 godine koji koriste društvene mreže.

Od njih je zatraženo da ocijene kako svaka društvena mreža utiče na 14 zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju, usamljenost, spavanje, zlostavljanje i strah od propuštanja.

Na osnovu ocjena, Instagram je povezan sa najviše negativnih uticaja, čak njih sedam. Između ostalog, otkriveno je da je platforma za dijeljenje fotografija ima štetan uticaj na san, narušava sliku koju imamo o sebi te povećava strah od propuštanja.

Iako je ocijenjen kao najštetniji, postoje i pozitivne strane Instagrama – dolazi do razvoja samoizražavanja, stvaranja osobnog identiteta i lakšeg stvaranja socijalnih kontakata.

U istraživanju su se, osim Instagrama, štetnima pokazali i Snapchat, Facebook i Twitter, a samo je YouTube dobio etiketu pozitivnog uticaja jer potiče izražavanje kreativnosti i pruža emocionalnu podršku mladima, iako ima negativan učinak na san.

Facebook i Twitter dobili su negativne ocjene zbog čestih slučajeva vršnjačkog nasilja i depresije dok je kod Snapchata najveći problem što se korisnici osjećaju zlostavljanim ili zanemarenim od strane vršnjaka.

Istraživači predlažu niz mjera kako bi se ublažli negativni efekti na mentalno zdravlje mladih. Jedna sugestija je uvođenje pop-up poruka koje bi upozoravali korisnike da provode previše vremena na društvenoj mreži, a druga je da bude dodatno naglašeno kada je neka fotografija digitalno obrađena. Baš zbog toga bi trebalo više paziti kakve postove objavljujete da ne biste uzrokovali štetu po psihičko zdravlje ni sebi ni drugima.

zdravarica.com

Please wait...