Sveti Longin, vojnik koji je probio kopljem Kristov bok – 15. ožujka

Sveti Longin (Longinus), rimski mučenik, po nekima rodom iz Kapadocije (Mala Azija), a po nekima iz talijanskog grada Anxanuma (danas Lanciano u Italiji), bio je prema predaji onaj vojnik, stotnik (centurion), koji je kopljem probo Isusov bok.

Kada je Krist bio prikovan na križ, jedan rimski vojnik probio mu je kopljem bok. Iz boka su, prema izvještajima evanđelista, potekle krv i voda.

Potresen dramatičnom Isusovom smrću, Longin je bio prvi čovjek koji je neposredno nakon Kristove smrti dao istinito svjedočanstvo koje živi do današnjega dana, a zapisano je u riječima Evanđelja: „Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!“ i „Zaista, ovaj čovjek bijaše pravednik!“

Legenda, koja je utemeljena na kršćanskoj predaji, govori da su kapi Kristove Krve poprskale Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao Kristov učenik.

Kad su započeli žestoki progoni kršćana, Longin je relikviju Kristove krvi zakopao u zemlju kod Mantove i vratio se u Cezareju Kapadocijsku (Mala Azija). Tamo mu je kao mučeniku za vjeru Kristovu odrubljena glava 2. prosinca 37. Njegove kosti prenesene su 533. iz Kapadocije u Mantovu.

Papa Inocent VI. uvrstio je 2. prosinca 1340. mučenika Longina u popis svetaca. Osobito se časti u bazilici svetog Andrije u Mantovi, gdje je glavno svetište Kristove krvi. Longinove relikvije nalaze se u bazilici svetog Augustina u Rimu, a u rimskoj bazilici svetog Petra nalazi se njegov impozantni kip, djelo Gian Lorenza Berninija.

Zanimljivo je da u filmu Georgea Stevensa „Najveća priča ikad ispričana“ (1965.) ulogu Longina tumači John Wayne.

Longinovo koplje nalazi se u rimskoj prvostolnici uz grob apostola Petra sa njegove gornje strane.

Sveti Longin je zaštitnik vojnika i slabovidnih osoba. Slavi se 15. ožujka.

izvor: narod.hr/kulturazupajastrebarsko.hr


SVETI LONGIN – interaktivna križaljka

Interaktivna križaljka s pojmovima vezanim uz život svetog Longina čovjeka koji je proboo Isusov bok na Kalvariji.

Please wait...