Sveti Ivan Nepomuk – mučenik ispovjedne tajne

Sveti Ivan se rodio u Pomuku, današnji Nepomuk, u zapadnoj Češkoj, negdje između 1340-1350. Otac mu se zvao Velfin i bio je po svoj prilici mjesni načelnik. Prve sigurne povijesne podatke o svecu imamo iz g. 1370., kad je kao praški klerik obavljao  službu javnog bilježnika.

Za svećenika je zaređen oko g. 1380., i iste godine imenovan za župnika Sv. Gala u Pragu. U isto vrijeme obavljao je i službu tajnika i bilježnika nadbiskupa Ivana Jensteina.

Kasnije je bio pisar i bilježnik u uredu generalnih vikara nadbiskupije. Studirao je u Pragu i 1381. zadobio viši akademski stupanj. Kasnije je studirao u Padovi. Ondje  je godine 1386. izabran za rektora studenata, koji su bili rodom s onu stranu Alpa. A već sljedeće godine postade doktor prava. Vrativši se u Prag, imenovan je kanonikom zborne crkve Sv. Egidija.

Najvažnija i najodgovornija služba koju je u životu obavljao bila je da je postao generalni vikar nadbiskupa Jensteina.  U  rujnu 1389. kad se razmahala tragična borba između nadbiskupa i despotskog kralja Vjenceslava IV., koji je nasilno želio prisvojiti crkvena dobra i postati potpuni gospodar Crkve u Češkoj. Posljednja faza borbe između kralja i Crkve bila je u jesen 1392. Neustrašivi je nadbiskup javno prosvjedovao protiv kraljeve samovolje, no unatoč tome jedan je kraljev službenik dao smaknuti trojicu klerika.

Sukob se nije smirivao pa je kralj, ne usudivši se zatvoriti biskupa, zatvorio Ivana i još neke svećenike. Svi su oni bili podvrgnuti mučenju u kojem je sudjelovao i sam kralj. Ipak su pušteni na slobodu pošto su prije morali prisegnuti da će o svojoj torturi šutjeti. Iznimka je bila s Ivanom Nepomukom. On se kralju, valjda zbog svoga velikog ugleda, činio najopasnijim. Zato ga je u noći dao baciti u rijeku Vltavu s glasovitog mosta Karla IV. Tako Ivan pogibe kao mučenik. Tijelo mu je pronađeno i sahranjeno najprije u crkvi Svetog Križa uz rijeku, a kasnije preneseno u katedralu Sv. Vida u Pragu.

Jedna priča govori da je sveti Ivan Nepomuk bio i kraljičin ispovjednik, te da nije htio kralju odati njezinu ispovjednu tajnu. Bilo kako bilo Ivana su počeli častiti kao sveca i prije nego li ga je papa Benedikt XIII. svečano proglasio 19. ožujka 1729 godine.

I danas na mnogim mostovima – osobito srednje Europe – pa i u našim krajevima – nalazi se često njegov kip, prepoznatljiv po reverendi, roketi, s biretom na glavi i koji drži prst na ustima.

prema www.zupa-svana.com

Please wait...