Promašiti dan – razmišljanje

cvijeceDan možeš promašiti bezbrojnim lutanjima prostorima, ulicama, gubljenjem vremena u ispraznim razgovorima, nevažnome čitanju, slušanju, zastajkivanju. Možeš se prepustiti beskorisnom drijemanju.

Isto tako ovaj dan može postati osloncem kojim ćeš se oslanjati u svojoj budućnosti. Sve ono što si u prošlosti krivo učinio, danas možeš popraviti. Danas možeš napisati mail na koji već dugo nisi odgovorio. Danas možeš posjetiti bolesnika, zatvorenika, prognanika. Danas možeš pročitati knjigu ili neko dobro štivo i obogatiti svoje srce. Danas možeš početi moliti odvažno, odlučno i ustrajno. Danas možeš završiti onaj posao koji već dugo čeka na tebe. Danas možeš nazvati prijatelja i obnoviti staro prijateljstvo. Danas se možeš trgnuti iz svoje letargije, obamrlosti i uspavanosti te započeti novi život. Danas možeš početi učiti da konačno položiš ispit. Danas možeš početi vježbati da više ne budeš razdražljiv prema svome bračnom drugu, prema djeci, prema kolegama na poslu. Danas se možeš odricati, postiti, žrtvovati, darivati nekoga.

Danas možeš, dakle, obogatiti svoj dan. Propustiš li još jednu priliku, ostavit ćeš za sobom još jedan prazan dan koji će te opterećivati, činiti razdražljivim i pomalo rastakati… Pred tobom je, dakle, život i smrt. Izbor je na tebi.

Zemljom prolaziš samo jednom. I ovaj dan ti je samo jednom darovan. On se nikada više neće vratiti. Ono što je jednom ostavljeno praznim nikad se više ne može ispuniti. A ono što si danas ispunio, nikad se više ne može isprazniti. Što danas učiniš, u vječnosti ćeš uživati.

Tomislav Ivančić

Please wait...