Plivanje u ledu na Bogojavljenje

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

Nakon što je Rusija primila kršćanstvo 988. godine, Bogojavljenje je postalo jedan od najvažnijih blagdana. Dan uoči Bogojavljenja, 18. siječnja, na rijekama i jezerima su se otvarali „jordani”  otvori u ledu u obliku križa koji su naziv dobili po rijeci Jordan. Naime, istočne crkve na blagdan Bogojavljenja stavljaju naglasak na Isusovo krštenje. Svećenik posvećuje vodu u jordanu tako što uz molitvu tri puta zaroni križ u vodu.

S vremenom se proširilo vjerovanjem da čovjek koji na Bogojavljenje tri puta zaroni u otvor u ledu sa sebe „spere” grijehe koji su se nakupili tijekom godine i stoga na tisuće pravoslavnih vjernika, a i onih koji nisu vjernici, plivaju u ledenoj vodi ili izvrše obred trostrukog zaranjanja.

Sankt-Peterburg – TASS-PHOTO

U Moskvi se svake godine otvara sve veći broj opremljenih kupališta. Po pravilu, pored njih se nalaze tople svlačionice, a tu su i spasioci i liječnici.

izvor: hr.rbth.com/multimedia

Please wait...