Neobične ovisnosti kojih nismo svjesni

Danas je život ubrzan pa zapravo ne primjećujemo o kojim smo sve stvarima ovisni i koliko.
Donosimo neke svakodnevne ovisnosti, koje su neobične samo zato što ih uglavnom nismo svjesni.

1. Pametni mobiteli

Teško je prestati, zar ne? Nosite ga svugdje sa sobom i provjeravate svakih nekoliko minuta. Radite previše upravo zato što se ne možete isključiti preko vikenda. Ignorirate ljude s kojima večerate samo kako biste odgovorili na poruku nekome tko živi kilometrima dalje. 

2. Čokolada i ostale slastice

Ponekad imamo snažnu potrebu za slatkim i kada dođemo do toga jednostavno ne možemo stati. Hrana puna ugljikohidrata, masnoća i šećera može utjecati na vaš mozak jednako kao i droge. Jedan sladoled na tjedan ne znači da ste ovisni, no pokušajte biti umjereni jer velike količine takve hrane mogu utjecati na zdravlje.

3. Kupovina

Svi znamo nekada kupiti nešto što nam zapravo ne treba. No, ako se to događa često, vi zapravo na taj način pojačavate proizvodnju dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Također, može značiti da imate problema sa samokontrolom ili s anksioznošću. Česta i velika kupovina može uzrokovati financijske, osobne i društvene probleme.

4. Plastična kirurgija

Neki jednostavno ne znaju stati. To je zato jer se nezadovoljstvo vlastitim tijelom može pretvoriti u psihički poremećaj, a te osobe tada vide samo mane na svom tijelu.

5. Sunčanje

Da, i ovo je moguće. Ultraljubičaste zrake sunca mogu pojačati rad žlijezda te hormona endorfina. Zbog toga se osjećate odlično toliko da riskirate opekline, plikove te čak rak kože. Uzroci su razni, a mogu biti slični kao kod ovisnika o plastičnom kirurgiji – nezadovoljstvo s vlastitim izgledom.

6. Tjelovježba

Dobar trening vam može pomoći da prevladate neke ovisnosti, a sve je u redu do trenutka dok ne postanete ovisni o samoj aktivnosti. Tjelovježba pomaže vašem mozgu učiti te potom ubrzati oporavak. No, ako ste ozlijeđeni trebate stati i odmoriti, unatoč super endorfinima zbog kojih se za vrijeme treninga osjećate sretno.

7. Društvene mreže

Pitajte se koliko vremena provodite na Facebooku ili Instagramu. Nove studije pokazuju kako zaista postoji 10 posto cjelokupnoga stanovništva koji su ovisni o društvenim mrežama. Razlozi su razni, a pozitivni komentari na vaše objave čine to da želite objavljivati još te ne možete stati.

ordinacija.vecernji.hr/budi-sretan

Please wait...