Ne boj se! – kršćanski optimizam

Sveto pismo Novoga zavjeta neprestano zove na novo pouzdanje i želi od ljudskih srdaca otkloniti svaki strah. Anđeo dolazi Blaženoj Djevici Mariji i progovara joj: “Ne boj se, Marijo!”

Kao da njoj i nama želi reći: “Prestaje vrijeme straha. Sad je vrijeme pouzdanja, saveza ljubavi. Bog ponovno uspostavlja odnos prijateljstva i mira s čovjekom u ovom čudesnom trenutku. Ne boj se opterećenja i prošlosti. Ne boj se prepustiti Bogu sve planove svoga života. Ne boj se više sila zla, jer Bog je gospodar povijesti.
Isti će se anđeo jednako tako u snu javiti svetom Josipu: “Ne boj se, Josipe!Sve ovo čudnovato što se zbiva zapravo je čudesni pohod Boga ljubavi. Ne boj se povjeriti Bogu svoj život.”

Puno puta će i Isus ponoviti isto: “Ne boj se!” Govori to Šimunu Petru kad ga zove među svoje apostole. Petar ima razloga za strah, on jako dobro zna koliko je površan i nestalan i kako lako može izigrati povjerenje. To i Isus zna. Ipak mu poručuje da se ne boji. Neka odsad sada više računa na Božju milost.
Učenicima u panici pred olujnim vjetrom na moru poručuje da više nema razloga za paniku i strah. Sada je on tu! Ova zemlja na kojoj živimo, mora i rijeke, prošlost i budućnost kao i sadašnji trenutak: sve je ispunjeno Božjim pohodom u Kristu Isusu. Prema tome, više nema razloga za strah. Svugdje je Isus.

“Reći ću vam”, govori Isus, “čega se trebate bojati: da vam tko ne zarazi dušu, da vam ne oduzme milosni život, da vas ne navede na grijeh i zlo.” Bojte se grijeha. Ne bojte se onih koji mogu naškoditi vašem tijelu. Bojte se onih koji bi mogli naškoditi vašoj duši, zamračiti onaj jedinstveni i iskonski odnos između Boga i čovjeka koji predstavlja izvor pravog života. Čini mi se da se više bojimo za svoje tijelo, nego za dušu: zato i ostaju naši strahovi, iako nam Isus neprestano poručuje: Ne bojte se!

fra Zvjezdan Linić

Please wait...