Zornice – mise bdijenja u došašću

Zornice (lat. rorate) su mise koje se slave kroz došašće u svitanje dana. Najčešće u šest sati ujutro, a u nekim župama sat ranije ili kasnije. Simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali podsjećaju i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena. Imaju svečan ugođaj iako su u stvari pokorničkog karaktera jer se vjernici kroz ovu pobožnost odriču sna.

Početak slavljenja misa zornica seže u srednji vijek. Započele su kao adventske zavjetne mise na čast Blažene Djevice Marije i danas imaju snažno marijansko obilježje. U početku su slavljene samo u subote došašća, a s vremenom su se počele slaviti i radnim danom.

Kroz slavlje zornica nastale su posebne adventske pjesme kao plod vjerničkog duha. Bogate su sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovu dolasku, a napose opjevaju ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovu dolasku.

Nekoliko desetljeća nakon Drugog vatikanskog sabora lijepa tradicija slavljenja misa zornica neko je vrijeme bila izgubljena. Zadnjih godina u većini župa diljem Hrvatske posjećuje ih otprilike prosječan broj vjernika koji redovito pohađaju nedjeljne svete mise.

Zornicom se zove i božićna sv. misa u ranu zoru.

Please wait...