Ne tražite sreću….

1. Ne tražite sreću. Ako je tražite, nećete je nikada naći, zato što je potraga za srećom antiteza sreće. Sreća je uvijek neuhvatljiva, ali zato se osjećaja nesreće možete osloboditi odmah sada, na način što ćete se suočiti sa onim što jeste umjesto da
smišljate priče o tome.2. Glavni uzrok osjećaja nesreće nikada nije sama situacija već naše misli o toj situaciji. Budite svjesni svojih misli. Odvojite ih od situacije, koja je uvijek neutralna, koja je uvijek onakva kakva jeste. Ovo je situacija ili činjenica, a ovo su moje misli o njoj. Umjesto smišljanja priča, držite se činjenica. Na primjer: “Propao sam” je priča. Ograničava vas i sprečava da poduzmete učinkovitu akciju. “Imam 50 centi na bankovnom računu” je činjenica. Suočavanje s činjenicama uvijek će vas učiniti snažnijima.

3. Pokušajte uhvatiti glas u svojoj glavi, možda u onom trenutku kada se žali na nešto, i prepoznajte ga onakvim kakav jeste: glas ega, samo misao. Kadgod primijetite taj glas, shvatit ćete i da vi niste taj glas, već onaj koji ga je svjestan. Zapravo, vi ste svjesnost koja je svjesna glasa. U pozadini, tamo je svjesnost. Naprijed, tamo je glas, mislilac. Na ovaj način oslobađate se svoga ega, oslobađate se neopaženog uma.

4. U bilo kom pravcu da se okrenete, vidjet ćete dokaze da postoji vrijeme. Gdjegod da gledate vidjet ćete mnogo indikativnih dokaza o postojanju vremena – jabuka koja gnjili, vaše lice u ogledalu nasuprot vašeg lica na fotografiji uslikanoj prije 30 godina – a ipak nikada ne nalazite direktan dokaz, nikada ne doživite samo vrijeme. Sve što ikada doživite je sadašnji trenutak.

5. Zašto se tjeskoba, stres ili negativnost uopćte i javljaju kod nas? Zato što smo okrenuli leđa sadašnjem trenutku. A zašto smo to učinili? Mislili smo da je nešto drugo važnije od toga. Jedna mala greška i jedno pogrešno tumačenje stvari i stvorit će se svijet prepun patnje i bola.

6. Ljudi vjeruju da njihova sreća zavisi od onoga što se dešava. Oni ne shvaćaju da je ono što se dešava najnestabilnija stvar u svemiru. Da se stalno mijenja. Gledaju na sadašnji trenutak kao na nešto upropašteno nečim što se dogodilo, a nije trebalo ili kao na nešto manjkavo što se nije dogodilo, ali je trebalo. Tako propuštaju dublje savršenstvo koje je sastavni dio života, savršenstvo koje leži izvan svega onoga što se događa ili ne događa. Prihvatite sadašnji trenutak i pronađite savršenstvo netaknuto vremenom.

7. Što je više zajedničke prošlosti u vezi, to prisutniji trebate biti, inače ćete stalno morati proživljavati svoju prošlost.

8. Izjednačavajući fizičko tijelo sa ‘ja’, tijelo kojem je sudbina da ostari, usahne i umre uvijek vodi ka patnji. Suzdržavanje od identifikacije s tijelom ne znači da se o njemu više nećete brinuti. Ako je jako, prekrasno ili vitalno možete cijeniti njegove kvalitete – dok traju. Možete poboljšati stanje svoga tijela dobrom ishranom ili vježbanjem. Ako ne izjednačavate svoje tijelo s onim što jeste, kada ljepota nestane, vitalnost se smanji ili tijelo nastrada, ovo ni na koji način neće imati utjecaj na vaš osjećaj vrijednosti ili identiteta. Zapravo, kako tijelo slabi, svjetlo svjesnosti će lakše sijati.

9. Ne postajete dobri pokušavanjem da budete dobri nego pronalaženjem dobrote koja se već nalazi u vama i dopuštanjem toj dobroti da izađe iz vas.

10. Ako je duševni mir ono što zaista želite, onda izaberite taj mir.

Read more at http://mudremisli.net/sretniji-ti-mudre-prie/#slhsy67wh0fwzbJq.99

Please wait...