Djeco, budite sigurni na Internetu!

– Na internetu se trebaš predstaviti nadimkom, ne otkrivajući svoje prave osobne podatke. Nikada ne otkrivaj svoje pravo ime i prezime bez dopuštenja roditelja!

– Samo na osnovu tvojeg imena i prezimena, o tebi se mogu doznati i drugi tvoji osobni podaci; gdje stanuješ, u koju školu ideš, broj telefona i drugo.

Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja putem mobitela i interneta. Jednom kada pošalješ ili objaviš fotografiju, nad njom više nemaš kontrolu, ne znaš što se dalje s njom događa. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

– Ako netko na internetu od tebe zatraži da o vašem dopisivanju ne govoriš roditeljima, takva osoba ima skrivene namjere i ti trebaš o tome obavijestiti roditelje, staratelje ili nastavnika.

– Ako primiš e-mail od nepoznate osobe, takav e-mail trebaš obrisati. On može sadržavati uznemirujuće sadržaje ili viruse koji ti mogu oštetiti računalo.

Ukoliko se želiš susresti s osobom koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, OBAVEZNO sa sobom povedi roditelja ili drugu odraslu osobu koja brine o tebi. Na internetu se ljudi često lažno predstavljaju! Budi oprezan!

– Ako se na nekoj web stranici potrebno registrirati, nikad to nemoj činiti bez znanja roditelja. Prilikom registracije se unose osobni podaci i roditelji trebaju odlučiti koje osobne podatke možeš otkriti.

– Da bi se mogli sigurno služiti internetom, moramo biti informirani o mogućim opasnostima, trebamo razgovarati s roditeljima i nastavnicima i biti oprezni.

– Ako te roditelji ne puštaju na internet, porazgovaraj s njima, zajedno pročitajte upute o sigurnom korištenju internetom i onda donesite odluku.

Ako ti osoba koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, počne postavljati pitanja zbog kojih se osjećaš nelagodno i uznemireno, OBAVEZNO o tome porazgovaraj s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom iz tvojeg užeg kruga. O tome možeš razgovarati i ako nazoveš Hrabri ili Plavi telefon, a uznemiravanje možeš prijaviti i policiji, makar na mail policija@mup.hr. Osoba koja te dovodi u takvu neugodnu situaciju, bez obzira koliko dugo se dopisujete, može biti netko tko se lažno predstavio i tko ima loše namjere.

– Ukoliko se, dok surfaš internetom, pojavi prozorčić s neprikladnim i uznemirujućim sadržajem, stranicu na kojoj se nalaziš trebaš odmah napustiti.

– Ako počneš dobivati uvredljive ili prijeteće e-mailove ili poruke na mobitel ili Facebook od nepoznatih osoba ili osoba koje koje poznaješ iz škole, kvarta ili slično, nemoj se sramiti, šutjeti i nadati se da će to proći. Radi se o zlostavljanju putem interneta! Na poruke nemoj odgovarati, ali ih nemoj niti brisati (one mogu biti dokaz na policiji).
Takvo zlostavljanje možeš zaustaviti jedino razgovorom s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom kojoj vjeruješ! Možeš nazvati i Hrabri telefon na 0800-0800 (mail: savjet@hrabritelefon.hr) ili Plavi telefon na 01/4833-888. Javiti će ti se osobe koje svakodnevno pružaju pomoć djeci i mladima u takvim i sličnim situacijama.

Budi fer:

– Ne šalji zlonamjerne sms ili e-mail poruke. Prije nego što klikneš “Pošalji” zapitaj se kako bi se ti osjećao da primiš tu poruku.

– Pozorno pročitaj sms i e-mail poruku prije negoli je proslijediš dalje. Nemoj prosljeđivati poruke koje vrijeđaju i uznemiruju druge. Nemoj se uključivati u ankete, rasprave i chatove koji nekog izruguju, ocrnjuju ili ogovaraju.

– Ne snimaj i ne prosljeđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismijavanju i vrijeđanju.

tekst preuzet sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Please wait...