Što se to događa s roditeljima i djecom?

Što se to događa s roditeljima i djecom? – istraživanje iz Švicarske, ali da zamijenimo imena nitko ne bi primjetio razliku u problemima odgojnog fenomena modernog doba u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Jedan vrtić u blizini Luzerna provodi jutro u šumi, tema puževi. Odjednom jedan dječak ustaje i gazi puža vinogradnjaka. Užasnuta, druga djeca plaču. Kad je teta kasnije ispričala incident dječakovu ocu, on je rekao samo ovo: “Moj sin jednostavno nije krhki mlakonja”.

Roditelji opravdavaju djecu koja se stalno guraju, podmeću drugima nogu i neposlušna su. Taj fenomen Brigitte Fleuti dobro poznaje. Predsjednica udruge Dječji vrtići u Zürichu radi kao odgojiteljica već 30 godina i kaže: “Ovako loše kao što je danas nije nikad bilo. Naravno, uvijek je bilo djece koja su teška ili nestašna, ali sad je to dosegnulo vrhunac i ovako više ne ide. Žao mi je izvanredne djece koja uvijek ostaju kratkih rukava jer se sve vrti oko onih koji prave probleme ili ometaju.”

Ured za javno školstvo u Zürichu prošle godine reagirao je na pritužbe odgojitelja u vrtiću i uspostavio radnu skupinu s temom “Djeca predškolske dobi s poremećajima u ponašanju”. Kao najčešći uzrok lošeg ponašanja naveli su roditelje. Pritom se može raditi o zanemarivanju, pretjerano zaštitničkom stavu, nedostatku poticaja, pretjeranoj podršci i pretjeranoj konzumaciji medija.

Koliko daleko može ići neprimjereno ponašanje, pokazuje jedan slučaj u razredu Monike Saland. “Ej ti, glupa kravo”, tim riječima pozdravila ju je jedna prvašica. Kazneni zadatak nije promijenio ponašanje, a majka djevojčice misli da učiteljica provocira malenu. Monika Saland pamti slučajeve kad je, nakon što bi pozvala učenike k sebi za stol, dobila odgovor: “Možeš i sama doći ako nešto trebaš”.

To nepoštivanje je novi fenomen, kaže Monika Saland. Predaje već 35 godina na području Züricha. “Sad moram često zvati ravnatelja, jer se sama više ne mogu izboriti s pojedinim učenicima”. Pritom ima roditelja koji prijete disciplinskim postupkom jer provokacije svojeg djeteta smatraju primjerenima godinama i razumljivima.

Monika Saland je također primijetila da se neki roditelji na roditeljskom sastanku odnose prema njoj bez poštovanja, a u fokusu im je samo njihovo dijete.

“Sve više djece odbija se svrstati u vrstu ili krug kad ih zamolim”, kaže odgojiteljica Sarah Winkler iz Frauenfelda. „Često, kad zamolim razred da oblikuje krug, čujem odgovor: “Ne da mi se”. Ponekad mora čak uzeti dijete za ruku i odvesti ga u krug. “Ne smiješ me dirati”, nerijetko odgovaraju djeca. Takve scene su nekad bile rijetkost, kaže 36-godišnja učiteljica koja predaje već deset godina.

Sve se vrti oko djeteta

Brigitte Fleuti napominje da roditelji danas često žele biti voljeni od djece umjesto da ih žele odgajati. “Odgoj zahtijeva rad, a granice ponašanja nije lako postaviti”, kaže. Mnogim roditeljima je nepodnošljivo postavljati zahtjeve svojoj djeci. Ali, ako se sve vrti oko potreba i sklonosti djeteta, patit će socijalni razvoj djeteta. Tko je stalno u centru pažnje, bit će kasnije ovisan o pažnji drugih i imat će poteškoća u odnosu s drugima.

Osim toga, tko stalno sluša od roditelja da je nešto posebno, u opasnosti je da izraste u narcisa. To pokazuje nova studija Sveučilišta u Amsterdamu. Roditeljska toplina, ljubav i zdrava doza pažnje važni su za razvoj djetetova samopouzdanja. Međutim, pretjerano identificiranje s djetetom je opasno za njegov normalan razvoj.

“Danas mnogi roditelji žele biti svoja djeca. Prije je shvaćanje roditeljstva bilo drugačije”, kaže Beatrice KRONENBERG, direktorica švicarskog Centra za cjelovito i posebno obrazovanje. “Ali, djeci su potrebna pravila, granice. Djeca neće sama od sebe usvojiti primjereno ponašanje.”

tekst: http:www.pjesmicezadjecu.com   foto: https:pixabay.com

Please wait...