Mudrost dvorske lude – o vlasti i vladanju

Behlul  se mogao slobodno kretati po palači sultana Haruna el-Rašida jer je bio dvorska luda, a dvorska je luda čovjek koji svoju mudrost skriva iza zastora ludosti. 

Jednoga je dana  sjeo na  sultanovo prijestolje, što je bio prijestup zbog kojeg se lako gubila i glava. Stražari ga odmah uhvatiše, skinuše s prijestolja i dobro ga istukoše.

Njegovo zapomaganje probudi sultana pa je došao vidjeti što se događa.

Behlul je drečao kao jarac dok je začuđeni sultan tražio od stražara da mu objasne što se dogodilo.  
Kad je čuo Bahlulov prijestup izgrdio je stražare: “Sram vas bilo, zar ne vidite da je to Behlul mahniti? Zar bi se pametan čovjek usudio sjesti na sultanovo prijestolje?!?”

Behlula poče tješiti  “Nemoj plakati, sve je sada u redu, obriši svoje suze, dobri moj.” 

“O veličanstveni, ja ne plačem zbog batina i boli koju pretrpjeh, već ja plačem zbog tebe!”,  odgovori Behlul. ‘Zbog mene!’ uzviknu Harun, ‘zašto bi plakao zbog mene?’

‘O veličanstveni, reče Behlul, ‘sjedio sam na tvom prijestolju samo nekoliko trenutaka i zbog toga sam dobio strašane batine, a ti, dobri moj, sjediš na njemu već dvadeset godina.  

Kakve li samo tebe batine čekuju kada siđeš s njega?

ZBOG TE POMISLI JA ZAPLAKAH.

Harun el-Rešid ovim bijaše potpuno dotučen. Sada njemu suze potekoše niz lice.
‘Pa što da radim, o, Behlule!?’, zavapi “Budi pravedan” odgovori Behlul, mudra dvorska luda.

istočnjačka narodna pripovjetka


Mudrost dvorske lude – o vlasti i vladanju pps

Jednom je Bahlul sjeo na sultanovo prijestolje jer Bahlul se mogao slobodno šetati po palači obzirom je bio dvorska luda a dvorska je luda čovjek koji svoju mudrost skriva pod plaštem ludosti.

Please wait...