Legenda o toplom kamenu – priča i pps

Prema jednoj legendi, nakon požara u Aleksandrijskoj knjižnici u Egiptu, sačuvana je jedna knjiga. Budući da nije bila posebno vrijedna prodana je nekom siromašnom čovjeku za nekoliko novčića.

Knjiga nije bila posebno zanimljiva, ali je između njenih stranica bio umetnut tanak papirus na kojem je bila zapisana tajna “toplog kamena”.

Topli kamen je mali oblutak koji je mogao pretvoriti bilo koji metal u čisto zlato. Na papirusu je pisalo da je topli kamen negdje među tisućama sličnih kamenčića i da širi toplinu, dok su svi ostali hladni.

Odlučivši krenuti u potragu za toplim kamenom, čovjek je prodao svoju skromnu imovinu, kupio osnovne namirnice, preselio se na obalu mora i počeo pretraživati oblutke.

Znao je da bi se moglo dogoditi da – dok  bude  tražio magični kamen – uzme jedan isti oblutak mnogo puta. Zato je sve one koji su bili hladni bacao u more. Cijeli dan je proveo tražeći ali nije našao topli kamen. Ipak nije odustajao.

Uze kamen. Hladan. Baci ga u more. Uze sljedeći. Baci ga u more. Tako su se dani nizali u tjedne, tjedni u mjesece.

Jednog dana je, međutim, uzeo kamen koji je bio topao.

Bacio ga je u more prije nego što je shvatio što je učinio.

Razvio je tako snažnu naviku bacanja kamenja u more da nije primijetio da je to bio kamen koji je mjesecima tražio.

Tako je i s prilikama u životu. Ako nismo dovoljno obazrivi, lako se može dogoditi da uopće ne primijetimo pruženu priliku i da nam izmakne iz ruku.

Legenda o toplom kamenu – poučna priča

Postoji legenda kako je nakon požara u Alexandrijskoj knjižnici ostala jedna knjiga u kojoj je bio papirus s legendom o toplom kamenu. Taj kamen, naime, može sve pretvoriti u zlato. I jedan je čovjek sve rasprodao i krenuo u potragu za kamenom…
Prezentacija o moći navike u ljudskom životu.

 

Please wait...