Križni put djece

KRIŽNI PUT DJECE 

Gospodine Isuse, na tvom križnom putu nema djece. Negdje su ih odrasli sakrili da ne vide strahotu, koju su ti počinili. Ali Ti nisi zaboravio djecu! Uplakanim ženama govoriš: „ Plačite nad sobom i nad djecom svojom!“ Evo nas sada djece s tobom na križnom putu i želimo promatrati s tvojom majkom što si sve pretrpio za sve ljude i za nas djecu da nam otvoriš vrata vječne domovine. Primi nas kao klanjatelje tvojoj ljubavi i uči nas kako se voli na tvoj način.


I. Postaja – Isusa osuđuju na smrt

Kako si ti miran, kao da se ne radi o tebi! Šutke slušaš smrtnu osudu iz usta Pilata upravitelja. Izgledaš kao uplašeno dijete koje je zatečeno u nekakvom lošom djelu i sad mu izriču kaznu. Ti si uvijek dijete Oca koji je na nebu.

Isuse, tolika su djeca osuđena na teški rad, gladovanje, na smrt u zemljama rata. Sada se sjećamo njih i molimo da ih osnažiš da i oni vjeruju da ih Bog, Otac naš ljubi. Molimo te!

II. Postaja – Isus prima na se križ

Te dvije grede veće su od Tebe. Pred njima si ti tako sićušan. Te grede znak su zla koje se na te strovalilo. Kako ćeš ga nositi? Ti znadeš da ćeš to nositi za nas. Mi smo zapravo tvoj križ koji ti grliš.

Nemoj nas ispustiti, jer ćemo propasti. I sada se sjećamo svojih vršnjaka koji nose križ svojih obitelji i molimo te ponesi i njih i njihov Križ. Molimo te!

III. Postaja – Isus pada prvi put pod križem

Zaista je težak taj tvoj križ, cijeli svijet. Pao si na zemlju i tu nemoćan ležiš. Ti najbolje znaš da je moguće pasti pod teretom života.

Koliko je djece koja padaju opterećena životom. Zbog neimaštine kradu, varaju, lažu pa i ubijaju. Ima nas koji padamo u grijeh iako nismo pod teretom života. Isuse, ustani! Pokaži nam primjer da se treba dići. Ustao si. Hvala Ti. Sve nas podigni da ne ostanemo u zlu, Molimo te.

IV. Postaja – Isus susreće svoju Majku

Opet si dijete. Dijete svoje majke Marije. U svojoj si patnji tražio njezino lice. Samo ste se šutke gledali i oboje trpjeli. U njezinim je očima nada da će sve proći, a u tvojima ljubav i sigurnost: Tako Otac hoće!

Isuse hvala Ti za naše mame, za njihove poglede i utjehe. Hvala ti što si nam Mariju dao za majku, da bude majka sve djece, osobito one koji su na zemlji bez mame. Daj nam osjetiti da nas Marija voli, Molimo te.

V. Postaja – Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Ovaj čovjek htio je pobjeći od tebe Isuse, ali ga prisiliše da ti pomogne. No ipak postao ti je prijatelj. I u njemu vidim sebe. Imam svoga posla što me briga za druge. A toliko ih je kojima treba pomoći. Ako hoću biti tvoj prijatelj moram se prisiliti gledati druge kojima je potrebna pomoć.

Isuse, i sada si veliki učitelj, a ne samo patnik. Učiš i mene da je potrebno pomagati. Učini nas spremnima pomagati našim prijateljima. Molimo te.

VI. Postaja – Veronika pruža Isusu rubac.

Baš je bila hrabra! Između tih vojnika i rulje došla je k Tebi. Pružila ti rubac da se obrišeš. Mali znak pažnje, a toliko ljubavi. Bogato si je nagradio.

Ima ih kraj kojih nitko ne želi sjediti u klupi, s kojima se nitko ne želi igrati, kojima nitko ne želi ništa pružiti, a oni imaju lice, lice koje smo mi osramotili ili netko drugi. Isuse, sa Veronikom i nas učini onima koji će osramoćene i ponižene pogledati i ohrabriti. Daj nam Veronikino srce! Molimo te.

VII. Postaja – Isus pada drugi put pod križem

Bio sam pun dobrih namjera, a  sve je propalo. Sada sam i od roditelja i prijatelja proglašen nepouzdanim. Pao sam. Kako si se ti Isuse digao? Na pameti imaš jednu istinu:“ Tko ustraje do kraja taj će se spasiti!“ Ako hoću uspjeti moram se ponovno dići, ustati. Ako hoću biti dobar čovjek, moram ustati iz svoje pogreške.

Pruži mi ruke Isuse i podigni me, Molimo te!

VIII. Postaja – Isus tješi jeruzalemske žene

One plaču gledajući tebe. Lijepo je to od njih, imaju srca. A ti im govoriš: „ A vaša djeca? A vi? Suze ne pomažu puno. Lijepi su znak, ali treba odgojiti djecu da vole Život, Boga!

Isuse, i naši roditelji bi se nad tobom rasplakali, i nad nama, a potrebnije je da nas nauće kako ljubiti tebe i bližnje. Pomozi im svojim Duhom da nas odgajaju za dobro, molimo Te.

IX. Postaja – Isus pada treći put pod križem

Mnogi bi rekli da si slabić, a ti si iscrpljen, zapravo si i ovdje dijete koje se brzo umara, ali uporno dijete koje želi izvršiti ono što mu je povjereno. Iako ti je tijelo slabo, volja ti je jaka. Kad bi ja imao takvu volju. A volja mi je slaba jer malo volim sebe, svoj život, Boga, svoje bližnje.

Kad bi više volio znao bi se dizati iz svojih pogrešaka. Isuse, daj nam žarču ljubav da se uvijek dignemo i vratimo povjerenje u sebe i u bližnje.

X. Postaja – Isusa svlače

Kako su te osramotili. Svukli su ti odijelo. Pred svima si gol. Zar nemaju dušu i samilost prema tebi. Užasni su ti Židovi i Rimljani.

A ja? Nisam ni Židov ni Rimljanin, a sve sam izbrbljao što mi je prijatelj ili prijateljica povjerili. Razotkrio sam ih, a nitko to od mene nije tražio. Ostali su poniženi radi moje bezobzirnosti.

Isuse i ja sam pomogao s tebe skidati odijelo. Oprosti mi.

Nauči nas Isuse čuvati dostojanstvo naših prijatelja, Molimo te.

XI. Postaja – Isusa pribijaju na križ

Tko su ti krvnici, gdje im je ljudskost. Da trpi se zbog ljudske sile, ali i zbog drugih zala koja su na svijetu. Pribijen na križ! Ti si u onom dječaku, kojega je pijani vozač pogazio autom i sada je nepokretan u kolicima. Ti si u onoj djevojčici koju su oteli od roditelja i prodali.

Ti si u onom mladiću i djevojci kojima su dali drogu, ti si u onom djetetu koje je neizlječiva bolest prikovala uz postelju i aparate.

Ti si u onoj djeci koja su rođena nepokretna, a sada su zanemareni od svih. Ali ti znaš da Te vidi Otac nebeski. Isuse prikovani na križ, pogledaj na sve koji su prikovani na svom križu, molimo te.

XII. Postaja – Isus umire na križu

Strašno se bojim smrti. I kad sanjam o smrti sav se oznojim, a jednom ću morat umrijeti. Pod tvojim je križem Marija tvoja mama.

Isuse, zašto se mora umrijeti? „Tko izgubi život dobit će ga!“, tako si rekao. Ako umrem kao ti moj život ima smisla. A umirat ću polako. Živjet ću za druge i umirat ću. Bit ću na svom križu. Isuse, sada te molimo da znamo umirati kao Ti, Molimo te.

XIII. Postaja – Isusa skidaju s križa

Ti više ništa ne osjećaš! Umro si! S križa su Te skinuli u krilo tvoje majke! Ona osjeća! Plaće! Vidio sam puno roditelja koji plaću za svojom djecom. Vidio sam i svoje roditelje kako plaću radi mene.

Za svu njihovu ljubav suze su im plaća. Marijo, Isusova i moja majko, Ti znaš kako je teško plakati nad djetetom, pogotovo mrtvim. Utješi sve roditelje. Isuse utjeho žalosnih tješi roditelje koje djeca rasplaču, molimo te.

XIV. Postaja – Isusa polažu u grob

Položili su te u grob. Neprijatelji misle da je sve gotovo. Beznadni apostoli strahuju, a tvoja Majka čeka. Čeka obećanje da ćeš uskrsnuti. I dočekala je. Nedjeljno jutro, jutro je pobjede, jutro je života. Isuse to jutro traje, svi ćemo uskrsnuti. Kada dođe taj dan povedi nas kao djecu pred svoga i našeg Oca na nebo i pokaži nas uskrsnule. Pohvali se Isuse s nama svojom braćom i sestrama pred Ocem nebeskim, molimo te.

 

Isuse, evo nas na kraju tvoga križnog puta, ali na početku našeg životnog puta. Govorio si: „Pustite malene k meni!“ Evo nas! Vjerujemo da ćeš nas voditi na našem životnom križnom putu. Ako odlutamo, potraži nas, ako te zaboravimo, nemoj ti nas, ako umremo grijehom oživi nas svojom milošću i opravdanjem. Želimo biti s tobom u nebu. Hvala ti što si nam otvorio nebo.

tekst preuzet sa: www.ivanmerz-slatina.hr

Please wait...