Životinjska škola – priča o obrazovnom sustavu i pps

Jednom su životinje odlučile da moraju poduzeti nešto herojsko kako bi riješile probleme Novog svijeta, pa su osnovale školu. Prihvatile su nastavni program koji je obuhvaćao trčanje, penjanje, plivanje i letenje. Da bi pojednostavnili poduku, sve su životinje učile sve predmete.

Patka je odlično plivala, bolje od svog učitelja, i dobivala je odlične ocjene iz letenja, ali je slabo trčala. Budući da je loše trčala, morala je ostajati poslije nastave i odustati od plivanja kako bi vježbala trčanje. To se nastavilo sve dok njezine opnaste noge nisu bile već jako ozlijeđene, pa je u plivanju bila samo prosječna. Ali u školi se prihvaćao prosjek, pa se, osim same patke, nitko zbog toga nije zabrinuo.

Zec je u početku trčao najbolje u razredu, ali je doživio slom živaca jer je loše plivao.

Vjeverica se izvrsno penjala dok nije doživjela frustraciju na nastavi letenja gdje ju je učitelj prisilio da kreće sa zemlje prema gore, umjesto s vrha drveta prema dolje. Osim toga je istegnula mišiće od prevelikog napora, pa je dobila trojku iz penjanja i dvojku iz trčanja.

Orao je bio problematično dijete koje je trebalo jako disciplinirati. U penjanju bi stigao na vrh stabla prije svih ostalih, ali se pritom uporno koristio vlastitim metodama da to postigne.

Na kraju godine je jedna nenormalna jegulja, koja je izvrsno plivala, ali je znala i trčati, penjati se i letjeti, imala najviši prosjek i proglašena je najboljom učenicom.

Prerijski psi nisu išli u školu i borili su se s poreznicima, jer vlasti nisu htjele uvrstiti kopanje i rovanje u nastavni plan. Dali su svoju djecu na obuku jazavcu, a poslije su se udružili s krticama i mrmotima te osnovali uspješnu privatnu školu.

George H. Reavis, “The animal school” 1940.

Je li baš ovako? 😉

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * *  * * 

ŽIVOTINJSKA ŠKOLA – pps prezentacija

Zanimljiva prezentacija o obrazovnom sustavu koji guši individualnost, kreativnost i talente. Poznato?

Please wait...