Zbog snimanja profesora, u Njemačkoj su zabranjeni pametni satovi za djecu

Njemačka vlada zabranila je pametne satove za djecu. Štoviše, osim što je zabranila njihovu prodaju, roditeljima je naloženo da unište satove koje već imaju.

Savezna agencija za mreže, njemačko državno tijelo koje je zaduženo za regulaciju tržišta telekomunikacija, objavila je u petak da je jedan dio pametnih satova koji su u prodaji, a koji su dizajnirani za djecu od 5 do 12 godina, problematičan jer se kroz njih može prisluškivati.

RODITELJI SU SNIMALI PROFESORE

“Prema našim istraživanjima, roditelji su koristili satove da, na primjer, prisluškuju profesore za vrijeme nastave”, rekao je u objavi za medije predsjednik Savezne agencije za mreže, Jochen Homann.

Pametni satovi, koji sadrže mikrofon i putem kojih se može telefonirati, poput Apple Watcha, legalno se prodaju u Njemačkoj. Problematični su samo dječji satovi koji imaju snooping opciju, nešto slično baby monitorima. “Prisluškivanje preko snooping aplikacije smatra se nelegalnim snimanjem“, rekao je Homann.

JAKO SU OZBILJNI OKO UNIŠTAVANJA

Agencija je toliko ozbiljna oko zahtjeva da se satovi unište, da od građana zatražili da snime uništenje sata koji posjeduju, i pošalju im fotografije. Zauzvrat će dobiti potvrdu o uništenju.

Ovo nije prvi takav slučaj. Isto je regulatorno tijelo u veljači naložilo povlačenje i uništenje dječjih lutaka “My Friend Clara”, koju su također nazvali sredstvom za nelegalnu špijunažu.

izvor: www.telegram.hr

Please wait...