Vjerujem u svetog biskupa Nikolu

Nikola – sveti čovjek, koji je na najčudesniji način pripremao mnoga dobra ljudima, neočekivanu radost za velike i male, osobito za najmanje. Vjerovati u svetog Nikolu znači vjerovati u dobrotu drugih.
Vjeruješ li ti još uvijek u dobro drugih, ili očekuješ sve od svog strogog lica, izbrušenih riječi, prijeteće pesnice? Život je tako lijep, ako si u stanju vjerovati da ti je žena bolja nego što misliš, da tvoj muž ne misli tako, pa čak i kad je ponekad težak; da tvoj susjed, tvoje kolegice i kolege, tvoji pretpostavljeni imaju i dobre strane.
Ako to više ne vidiš, onda što hitnije zamoli svetog Nikolu za naočale, kako bi mogao ponovno otkrivati dobrotu u drugima. I još nešto: pomogni svetom Nikoli da svoje darove što bolje podijeli. Nikola želi podati nešto i siromašnim ljudima, siromašnoj djeci. A za to si mu potreban – upravo ti!
Vjerujem u svetog biskupa Nikolu. Ne u Nikolu iz robnih kuća, u Djeda Božićnjaka sa svjetlećim reklamama koji služi isključivo povećanju prometa. Pravi Nikola nalazi se u velikoj opasnosti da mu promidžba ne dođe glave. Naime, reklamom se čudo spontane dobrote za svu djecu svijeta iskorjenjuje na upravo brutalan način.
Vjerujem u svetog biskupa Nikolu koji već stoljećima među ljudima širi duh dobrote i ljubavi. Šesti prosinca je dan čuda. Mališani klikću i plešu od veselja, stariji ljudi uživaju u dječjoj radosti. To čudo moglo bi se svakog dana događati, ne samo za djecu.
Stoga molim svetog biskupa Nikolu da velikim ljudima donese naočale, posebne naočale, pomoću kojih bi manje gledali na sebe a više na druge: kod kuće, na radnome mjestu, u javnosti, posvuda. Molim svetog Nikolu da im podari dobro srce.

Phil Bosmans

Please wait...