Post i nemrs

Sadržaje pojmova “post” i “nemrs” dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno).

Uočiti treba ovo: u dva dana “strogog posta” (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! – U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave…) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih…) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imajmo na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva.

izvor: zupa-duhasvetoga-jarun.hr


Opće pravo Katoličke crkve (priručnik uz Zakonik kanonskog prava)
Viktor B. Nuić

Pokornički dani i vremena u općoj Crkvi jesu svi petci kroz čitavu godinu i vrijeme korizme.

dani
Nemrs mesom
(abstinentia a carnis) ili, prema propisima biskupske konferencije, uzdržavanje od drugih jela treba obdržavati u sve  petke kroz godinu, izuzevši one na koje pada dan ubrojen u blagdane.

Nemrs i post (abstinentia et ieiuninum) treba obdržavati u srijedu Pepelnicu i u petak Muke i Smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak).

obveznici
Zakon nemrsa veže one koji su navršili četrnaestu godinu života. A zakon posta obvezuje sve koji su dostigli punoljetnu dob, tj. koji su navršili osamnaest godina života, pa do započete šezdesete godine. Pastiri duša i roditelji ipak su dužni voditi brigu da se i oni koji zbog maloljetnosti nisu vezani na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore.

biskupska konferencija – nadležnost

Biskupska konferencija može pobliže odrediti obdržavanje posta i nemrsa kao i zamiijeniti nemrs i post drugim oblicima pokore, osobito karitativnim djelima i pobožnim vježbama.

Zadnja odredba Biskupske konferencije o postu i nemrsu glasi: Petkom obavezuje nemrs, ali se on, izvan Korizme, može zamijeniti drugim dobrim djelima, kao što je molitva, čitanje Svetog pisma, vršenje dobrih djela kršćanske ljubavi, odricanje od pića, pušenja, slatih jela, zabave i sl.

Please wait...