Papa exspress najmanja željeznica na svijetu

Mnogi ljudi, pa ni sami Rimljani, ne znaju kako se odmah iza bazilike Sv. Petra, u blizini kuće u kojoj stanuje papa nalazi najmanja nacionalna željeznica na svijetu!

Otvorena davne 1934. godine, vatikanska željeznička pruga proteže se tek na 1,3 kilometara, i spaja jedinu postaju u Vatikanu sa željezničkom postajom u Rimu, odmah izvan vatikanskih zidina. Linija je nekad služila za transport papa, ali zadnjih godina se njome najčešće uvoze potrepštine iz Italije u Vatikan. Gotovo zaboravljena linija je još jedna od tajni Vatikana koja je otkrivena cijelom svijetu.

Sada, prvi put u povijesti, željeznica je otvorena i za turiste. Od rujna 2015.-e, na inicijativu pape Franje, vlak povezuje Vatikan s papinom ljetnom rezidencijom u Castel Gandolfu. Cjelodnevna karta uključuje i ulaz u Vatikanske muzeje i vrtove.

Vlak nakon vatikanske stanice prelazi vijadukt koji vodi na rimsku stranu zidina, tako da ste za nekakvih tristotinjak metara već u drugoj državi. Zatim nastavlja put kroz talijanska romantična sela i polja sve dok ne dođe do jezera Albano, koje se nalazi u blizini Castel Gandolfa.

Nakon uživanja u pažljivo njegovanim i posebno čuvanim vrtovima Castel Gandolfa, prije povratka vlakom direktno u Vatikan, u blizini se može i okrijepiti.

Za putovanje malim vatikanskim vlakom potrebno se predbilježiti jer je interes golem. A cijena je i više nego popularna.

izvor: punkufer.dnevnik.hr

Please wait...