Dva vrča – pps

Nosač vode u Kini vodu je nosio u dvjema velikim glinenim posudama koje su visile na štapu kojeg je nosio na ramenima. Jedna je posuda bila oštećena, a druga je bila cijela.
Cijelim putem prema kući iz oštećene posude je curila voda.
Cijela posuda bila je ponosna na sebe jer je u njoj nosač donosio kući mnogo više vode nego u oštećenoj, a oštećena se posuda zbog toga sramila. Jednog je dana oštećena posuda rekla svom nosaču: ”Sramim se jer ti ne mogu služiti onako kako bih željela.” Nosač joj odgovori: ”Jesi li primijetila da na tvojoj strani cvate cvijeće, a na strani cijele posude ne? Znao sam za tvoj nedostatak i posijao cvijeće na tvojoj strani puta. Svaki si dan to cvijeće zalijevala. Već dvije godine berem to cvijeće i ono mi donosi radost. Kada ti ne bi bila takva kakva jesi, ne bi bilo ni moga cvijeća putem.”

Pouka: Svatko od nas ima nedostataka. Svatko je od nas na neki način oštećena posuda, ali upravo naši nedostaci čine život zanimljivim i vrijednim. Prihvatimo se takvima kakvi jesmo i trudimo se s veseljem tražiti pozitivne osobine naših ukućana, prijatelja i suradnika. Ustanovit ćemo da baš svatko ima nešto dobro u sebi!


Dva vrča – pps

Vodonoša je vodu nosio u dva vrča. Jedan je bio cijeli a drugi vrč je napukao i osjećao se zbog toga manje vrijednim. No samo na strani na kojoj je vodonoša nosio napukli vrč raslo je cvijeće. Često nam upravo naši nedostaci omogućuju da učinimo nešto dobro i korisno.

Please wait...