Božićne jaslice – zanimljivosti

– Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje.

– Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški 1223. godine sa živim ljudima i životinjama u šumskoj špilji kod Greccija u blizini Asiza. Jasle sa slamom bile su pored oltara. Privezao je magarca i konja. Franjo je govorio, nije služio misu, jer nije bio svećenik, već đakon.

jaslice u klaustru sv. Frane 2013.

– Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.

– Najveće jaslice na svijetu postavljene su 2012. godine u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije. Prostirale su se na više od 17 000 četvornih metara, a sadržavale su 339 figura u ljudskoj veličini i stotinjak glumaca.

– Sicilijanski kralj Karlo III. sakupljao je jaslice, koje su bile sve sadržajnije i raskošnije. Uskoro su i drugi imali kolekcije jaslica.

– Među poznatijim jaslicama u Europi su provansalski santoni (“mali sveci”), krakovske i napuljske jaslice.

– Najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka, rad su nepoznatog majstora.

– U Kolumbiji su figurice koje predstavljaju Mariju i Josipa odjevene u narodnje nošnje.

– U Bijeloj kući u božićno vrijeme izložene su talijanske jaslice iz 18. stoljeća.

– U nekim državama svijeta, glumci i izvođači kostimirani u Mariju, Josipa i Isusa putuju od grada do grada i na ulicama predstavljaju žive jaslice te traže prenoćište kod ljudi po kućama.

– Papa Ivan Pavao II. započeo je 1982. godine, tradiciju postavljanja jaslica u Vatikanu na Trgu sv. Petra ispred božićnog drvca.

– U doba Francuske Revolucije klasične jaslice su bile zabranjene u Francuskoj pa su se pojavile jaslice s figurama svjetovnog karaktera: obrtnika, slijepaca…, jer su figure Isusa i biblijskih osoba bile nepoćudne.

– Poslije Prvog svjetskog rata narasla je popularnost i počela komercijalna proizvodnja i prodaja jaslica.

– U nekim jaslicama nalaze se likovi Sveta tri kralja, a ponegdje se oni pojavljuju tek neposredno prije  blagdana Bogojavljenja (6. siječnja).

– U rijetkim slučajevima, u jaslicama postoje i figure osoba iz Staroga zavjeta: Adama i Eve, Noe, dvanaest Jakovljevih sinova, proroka i drugih.

– U Meksiku, postoji tradicija postavljanja jaslica u domovima 16. prosinca, kada počinje devetodnevna svečanost sjećanja na zaruke Marije i Josipa.

– Postoje umjetnički prikazi jaslica, koji se mogu prilično razlikovati od tradicije, poput figura u obliku geometrijskih likova.

– Žive jaslice su u crkavama zabranjene u 15. stoljeću, zbog zloupotreba.

– Njemački imigranti donijeli su i popularizirali ideju živih jaslica u Ameriku. Postavljaju se i u školama i djeca aktivno sudjeluju.

– U Gruziji su 2008. godine, prosvjednici uništili osam scena živih jaslica.

– Od 1968. godine, rimski pape imaju ceremoniju blagoslova figurica Djeteta Isusa i kolijevki u posljednju nedjelju prije Božića. U ceremoniji sudjeluju školska djeca. Godine 1978., sudjelovalo je oko 50 000 djece.

– Stanovnici Napulja jaslice postavljaju već 8. prosinca, ali je figura Isusa u jaslicama tek od Božića.

– Na portalu trogirske katedrale sv. Lovre, nalazi se reljef Isusova rođenja, koji podjeća na jaslice, rad majstora Radovana.

– Od oko 1970. godine u SAD-u u živim jaslicama pojavljuje se ovce i magarci, a ponekad se iznajmljuju životinje iz zoološkog vrta.

– U Dubrovniku je 2005. godine pokrenut Međunarodni festival jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj.

– Etnografski muzej iz Zagreba svake godine priređuje izložbe božićne tematike, gdje se izlažu i umjetničke jaslice.

– Hrvatski umjetnici od 1985. godine, redovito sudjeluju na međunarodnoj izložbi jaslica u Rimu.

– Posljednjih godina, u Hrvatskoj su sve češće žive jaslice na gradskim trgovima u božićno vrijeme.

– Najveće jaslice u Splitu zadnje 3 godine su u klaustru sv. Franje na obali.

izvor wikipedija.hr

Please wait...