Podmorsko hodočašće svetom Nikoli u Kraljevici

SVETI NIKOLA AKVATORIJ KRAVLJEVICE – slika preuzeta sa www.kraljevica.hr

Kraljevica tradicionalno tjedan dana slavi svog nebeskog zaštitnika molitvom, procesijama, svetim Misama, aktivnostima za djecu, za odrasle a posebno za morske i podmorske hodočasnike.

Posebnost je kraljevačke proslave podmorsko hodočašće ronilaca iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije koje kreće s poluotoka Oštro a održava se već trinaestu godinu za redom. Bilo je godina sa preko stotinu ronilaca a bila je i 2020. u kojoj je zbog kombinacije jakog juga i covida hodočašće otkazano. Ipak su i tada dvojica ronilaca došli do kipa svetoga Nikole pod morem i odali počast svecu.

Brončani kip Svetog Nikole visok 70 centimetara postavljen je 2008. godine u sklopu proslave Dana Grada Kraljevice, na Rtu Lipica na poluotoku Oštro. Sam kip zapravo je smanjena kopija velikog kipa postavljenog ispred crkve. Odabrana lokacija nalazi se pod morem nedaleko od znaka na kopnu za zabranjeno sidrenje, i udaljena je oko 30 metara od obale. Na tom se mjestu kamenito dno strmo spušta do dubine od 25 metara, tvoreći nekoliko malih stepenica. Stručna ekipa KPA Adrije na čelu sa geologom dr.sc. Čedomirom Bencem odabrala je mjesto za kip na jednoj od stepenica koja se nalazi na dubini od 15 metara.

Svetište sv. Nikoli u KraljevicI postoji od 1795. godine i uz njega se veže bogata povijest. Brodovi svake godine isplovljavaju iz Rijeke i u konvoju sa hodočasnicima kreću prema Kraljevici gdje ih se dočekuje na rivi, zatim slijedi misno slavlje, domjenak i druženje za građane i hodočasnike.

Please wait...