Osam navika koje osnažuju obitelj

1. Zajednički obrok

Neka postane nečim uobičajenim za sve članove obitelji da se barem jednom dnevno svi okupe za stolom (bez upaljenog televizora, slušalica na ušima ili novina u rukama). Iskoristite to zajedničko vrijeme za razgovor o tome što vam se događa u posljednje vrijeme, prepričavanje zabavnih anegdota i razmjenu mišljenja.

2. Zajednički hobi

Nađite neki zanimljiv hobi, nešto što će pričiniti radost svima, angažirati vas i zbližiti – npr. vožnju biciklom, kampiranje u prirodi, plivanje, sakupljanje nečega, vođenje obiteljskog dnevnika…

3. Ne svađajte se pred djecom

Ne činite to jer se djeca zbog roditeljskih svađa počinju osjećati nesigurnima. Ne uvlačite ih u bračne prepirke – rješavajte ih u četiri oka.

4. Svatko ima pravo da ga se čuje

Inzistirajte na dijalogu. Ako se po nekom pitanju ne slažete, rješavajte to na obiteljskim raspravama. Budite otvoreni. Izbacite iz svoga rječnika frazu – “Ne, jer ne!”. Izlažite svoje argumente i tome učite djecu. Pomozite im razumjeti vaše motive, ali im dopustite i da kažu svoje mišljenje.

5. Ne vičite

Neki ljudi nisu sposobni voditi razgovor – riječi koje izlaze iz njihovih ustiju podsjećaju na nerazgovijetnu buku. Trudite se biti strpljivi i prisebni. Čak i ako vam se dogodi da se naljutite, probajte zadržati miran ton glasa. Zapamtite – na viku se odgovara vikom, a agresija rađa agresiju.

6. Ispunjavajte obećanja

Ne obećavajte nešto što ćete odmah nakon toga zaboraviti. Neka vaša riječ ima vrijednost. Neka vaša obitelj zna da može vjerovati vama i vašoj riječi. Ako neko obećanje ne uspijete ispuniti, budite iskreni i objasnite zašto se to dogodilo. Vaši bližnji znat će to cijeniti.

7. Podjela obaveza

Ne dopustite da samo jedan član obitelji nosi na sebi cijeli teret organiziranja života u obitelji. Pomažite se međusobno. Svatko od vas, po mjeri svojih mogućnosti, može dati prilog tome da dom postanje mjestom u kojem vladaju urednost i organiziranost. Učite djecu samostalnosti i međusobnom podupiranju.

8. Obiteljske tradicije

Trudite se njegovati tradicije ili stvarati nove koje će postati važnim dijelom života vaše obitelji. Slavite blagdane, obljetnice, rođendane…

Želiš li poštovanje – poštuj!

Želiš li iskrenost – budi iskren!

Želiš li otvorenost – budi otvoren!

Tvoje ponašanje utječe na cijelu tvoju obitelj i odnose koji vladaju u njoj. Neka primjer koji daješ i navike koje gajiš u obitelji pomognu stvoriti snažan temelj uzajamnog razumijevanja.

tekst prema: www.bitno.net

Please wait...