Sveti Arnir – biskup i mučenik

Sveti Arnir (Rajnerije, Rainer) suzaštitnik je grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, pomoćnik kod psihičkih oboljenja, opsjednuća i kožnih bolesti.

kapela svetoga Arnira u Dubravi – na mjestu pogibije

Rajnerije je rođen u Romagni oko 1100 godine. Bio je redovnik, benediktinac, u samostanu Kamalduensa u Fonte Avellanu u Italiji, a od 1156. biskup u Cagliju. Na splitsku nadbiskupsku stolicu postavio ga je papa Aleksandar III. 1175. nakon smrti nadbiskupa Gerarda.

Kao biskup pratio je papu u Veneciju, a sudjelovao je i na Trećem Lateranskom saboru.  Putovao je i u Carigrad kako bi zastupao interese grada Splita i biskupije. Godine 1177/78. održao je u Splitu pokrajinski crkveni sabor radi sređivanja crkvenih prilika. Toma Arhiđakon kaže za njega da je proširio imanja splitske Crkve.

Zbog lažnih darovnica imanja u Srinjinama koje se nalazilo na granici posjeda između splitske i omiške komune nadbiskup je došao u spor s plemenom Kačića. Nazvali su ga “najgorim biskupom” jer je na njihove zemlje htio udariti namete na osnovi darovnica biskupiji koje su oni smatrali lažnima. Kada je osobno došao u Poljica, Nikola Kačić i njegovi kmetovi Reljići kamenovali su ga na smrt 4. kolovoza 1180. u klancu u Dubravi. Nadbiskup nije izdahnuo na tom mjestu, već u Mutograsu. Benediktinke su u samostan koji se nalazio izvan Dioklecijanove palače primile njegovo tijelo. Kasnije je preneseno u Kaštel Lukšić.

Već je Toma Arhiđakon zabilježio neka čuda koja su se dogodila zagovorom biskupa Arnerija. Na temelju čuda papa Aleksandar VIII. odobrio je 1690. njegovo štovanje i imenovao ga suzaštitnikom Splitske nadbiskupije.

Kasnije ga Crkva proglašava blaženim. Kapela svetoga Arnira postoji u Splitu ispred sjevernog zida Dioklecijanove palače iako su Splićani gotovo zaboravili svog suzaštitnika.

Na mjestu pogibije provrela je voda iz žive stijene. Nad tim malenim izvorom vjernici su u XVI. stoljeću podigli kapelu. Istraživanja su pokazala da voda u sebi nema nikakvih ljekovitih svojstava ali mnogi ljudi i djeca su zagovorom Sveca ozdravili od tegoba kožnih bolesti (posebno bradavica) i drugih zala pa se voda smatra čudotvornom. I sam nepresušan izvor u živoj stijeni je zanimljiv po sebi i stoljećima privlačan hodočasnicima. U ljetnim mjesecima, u vrijeme najvećih suša voda lagano izvire poput rose.

Otisak nadbiskupovih koljena koji je nastao u stijeni na mjestu na kojem je pod udarcima kamenja pao prenesen je u Split.

Hodočasnici rado dolaze u živopisni klanac i malenu crkvu zatražiti Božji blagoslov i zagovor svetoga Arnira tijekom cijele godine a posebno na blagdan 4. kolovoza.


SVETI ARNIR – KVIZ I DRUGE INTERAKTIVNE VJEŽBE


Značenje i podrijetlo imena Arnir

sveti-Arnir-slika-original-Dubrava
sveti-Arnir-slika-original-Dubrava

Arnir je muško ime. Značenje imena dolazi od talijanskog Ranier(i) premetanjem glasova, a ovo od njemačkog Rainer, Raginhari – koji je pametan u vojsci (ragin – pamet, razum + hari, heri – vojska) Arnir je vrlo rijetko ime. Danas u Hrvatskoj živi manje od deset osoba koje nose ovo ime.

Najviše osoba nazvanih Arnir rođeno je pedesetih godina prošlog stoljeća. Relativno najveći broj osoba s imenom Arnir slavi rođendan 4. kolovoza.

Većina osoba koje se zovu Arnir žitelji su Kaštela, Splita i Omiša. S obzirom na broj stanovnika, Arnir najčešće je ime među stanovnicima Omiša gdje se svaki pettisućiti stanovnik tako zove.

Nadimci: Arni, Arno, Niro…

prema: http:imehrvatsko.net


ZVONIK SVETOGA ARNIRA – on line puzzle

Igra za trenutke opuštanja. Slaganje puzzla sa slikom zvonika svetoga Arnira u Splitu.
Možete izabrati težinu slagalice, boju pozadine, pogledati minijaturu zadane slike ili postaviti sliku u pozadini kako biste lakše riješili zadatak.
Aplikacija prikazuje u kojem vremenu ste složili sliku.


Donosimo izvorni znanstveni rad Ivana Armande “Splitski nadbiskup Arnir u povijesnim vrelima i literaturi”. Članak je preuzet s portala hrcak.srce.hr i za potrebe ovih stranica uređen u obliku e-booka.

Please wait...