Priča o greškama

Nedavno sam od prijatelja čuo priču o slavnom znanstveniku. Novinar ga je upitao zašto je toliko kreativniji od prosječnih osoba.

Odgovorio je da je, u drugoj godini života pokušavao dohvatiti plastičnu bocu mlijeka iz hladnjaka, ali boca mu je ispala iz ruku i mlijeko se prolilo po podu.

Čitavo more mlijeka!

Kada je mama ušla u kuhinju, nije vikala, već je rekla:
“Roberte, kakav si nered napravio! No, šteta je već učinjena.

Želiš li se malo poigrati u mlijeku prije nego ga očistimo?!
To je i učinio.
Nakon nekoliko minuta mama je predložila: “Svaki put kada napraviš nered, moraš ga i počistiti. Što želiš: spužvu, krpu ili ručnik?”

Izabrao je spužvu, i zajedno su počistili nered.

Mama je zatim rekla: “Ovo je bio propali pokušaj nošenja velike boce mlijeka dvjema malenim ručicama. U dvorištu ćemo napuniti bocu vodom i vidjeti možeš li otkriti kako je nositi bez prolijevanja.”

Maleni je dječak naučio da je to moguće ukoliko objema rukama uhvati bocu pri vrhu.

Divna lekcija!

Znanstvenik je dodao da je u tom trenutku shvatio da se ne treba bojati grešaka. Naprotiv, greške su samo dobra prilika za saznavanje nečega novog.

To je i srž znanstvenih eksperimenata. Čak i ako eksperiment ne uspije, uvijek se može naučiti nešto vrijedno.

autor nepoznat


Priča o greškama – prezentacija

Novinar je upitao znanstvenika zašto je toliko kreativniji od prosječnih osoba. Odgovorio je da je, u drugoj godini života pokušavao dohvatiti plastičnu bocu mlijeka iz hladnjaka, ali boca mu je ispala iz ruku i mlijeko se prolilo po podu.

Iz toga je shvatio da se ne treba bojati grešaka. Naprotiv, greške su samo dobra prilika za saznavanje nečega novog. To je i srž znanstvenih eksperimenata. Čak i ako eksperiment ne uspije, uvijek se može naučiti nešto vrijedno.

Please wait...