Karneval i kršćanstvo

Cijela veljača je u znaku karnevala, poklada ili fašnika. Kako god to zvali vrijeme je to kada možete nabaciti bilo koju masku, pokazati kreativnost, biti nakratko netko drugi i dopustiti si pokoju neslanu šalu. Ne kaže uzalud ona stara izreka – Lud luduje o godinu, a pametan o fašniku.

Karneval označava vrijeme prije korizme, a slavlje traje obično kroz veljaču. Scenarij je dobro poznat, proslava karnevala uključuje parade, masovne povorke zamaskiranih sudionika i sve to nekako podsjeća na cirkus i masovnu uličnu zabavu. Niti jedna proslava karnevala na svijetu ne prolazi tiho i nezamijećeno. Ali isto tako karnevali se i razlikuju jer se vežu na određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i rituali. Većinom se karnevali slave u katoličkim zemljama, a manje u pravoslavnim, dok protestantske zemlje ne svetkuju karneval.

Sve je počelo katoličnim običajima i korizmenim razdobljem u kojem su se ljudi suzdržavali od jedenja raskošne hrane poput mesa, jaja i šećera. Pa su se naši preci dosjetili načina kako se pozdraviti s svom tom finom hranom na 40 dana – priredili su veliku zabavu. Upravo se to smatra pretečom karnevala koji nas prati sve od davnih vremena. Porijeklo riječi karneval nije točno utvrđeno. Postoji nekoliko nagađanja, a jedno je da potječe od talijanskih riječi „carne levare“ što bi u prijevodu značilo “maknuti meso” i objasnilo bi ovu teoriju o odricanju od hrane.

Neke od najboljih tradicija koje uključuju parade i maskiranje su prvo zabilježene u srednjovjekovnoj Italiji, stoga ne čudi da je karneval u Veneciji dugo bio najpoznatiji na svijetu. Kako se širilo kršćanstvo, tako se širila i fešta zvana karneval, pa je kolonizacijom došla sve do Južne Amerike i Kariba, što nas dovodi do vjerojatno najvećeg karnevala na svijetu – onog u Rio de Janeiru.

Svaka zemlja svoju feštu ima

Razna područja su razvila vlastite tradicije. U Ujedinjenom Kraljevstvu, zapadno indijski doseljenici su sa sobom donijeli tradiciju karipskog karnevala, međutim danas se karneval slavi u ljetnim mjesecima. Indonezijski ljetni Solo Baltik karneval predstavlja glamuroznu povorku, a služi i kao prigoda za očuvanje i revitaliziranje tamošnje mode. U Indiji se karneval dobrano slavi u državi Goa gdje je došao nakon što su Portugalci zavladali njome. Slavi se tri dana i tri noći, a za to vrijeme kralj Momo preuzima vlast i ulice su preplavljene glazbom i bojom. U španjolskoj pokrajini Kataloniji karneval traje više od tjedan dana i slavi se svaki dan, a ppoznat je jer se na crkvenim tornjevima mogu vidjeti obješeni magarci na kućama, a to je zato jer legenda kaže da je jedan magarac htio pojesti travu koja se našla na vrhu tornja. Gdje god odlučili otići za karneval, očekujte masovna okupljanja.

Venecijanski karneval 

Jedan od najpoznatijih karnevala je i onaj u Veneciji, a prvi put se spominje 1162. godine. Smatra se da je nastao kao podsjetnik na pobjedu nad Urlichom II koji se, zajedno s 12 suradnika, pobunio protiv Talijanske Republike. Pušten je uz uvjet da godišnje Veneciji mora dati 12 štruca kruha, 12 svinja i 1 bika. U to vrijeme počelo se s tradicijom ubijanja bika na glavnom trgu svetog Marka, koji je predstavljao Urlicha II, a tada je i prvi put zabilježeno nošenje maski. Talijanski zakoni su tijekom proteklih stoljeća pokušali zabraniti karnevale, ali onaj u Veneciji ostaje poznat po svojim velebnim maskama i povorkama.


Maske čuvaju tajnu

Postoji nekoliko vrsta maski, a svaka od njih u karnevalskim povorkama izgleda mistično. Bauta je možda najjednostavnija – bijela maska koja prekriva dio lica, i omogućuje da se je se ne otkrije identitet prilikom jela, a Moretta je crna maska koja prekriva cijelo lice. Obje su se u 18. stoljeću nosile da se sakrije identitet tijekom kockanja. Zakon je zabranjivao crtanje po licu ili nošenje maski, ali ono se proširilo. Prilikom izvođenja komedija su se koristile maske, pa postoje primjerice one grbavog nosa – Pulcinella – kojom su se označavali grbavci. U 15. i 16. stoljeću organizacija karnevala bila je povjerena plemićima od kojih je svaki imao drugačiju masku za nos koja je označavala pojedine vrline. Venecijanske maske se mogu raditi od kože, porculana ili stakla. Ranije maske bile su napravljene od jednostavnih materijala, a danas se ručno oslikavaju ili ukrašavaju zlatom i perjem.

Najveći karneval na svijetu 

Karnevali u Brazilu okupe milijune ljudi. Nnajpoznatiji je karneval u Rio de Janeiru koji sam privuče oko 2 milijuna ljudi, a datira iz 1723. godine. Jedna od glavnih svrha karnevala je međusobno natjecanje škola za sambu kada se razni ogranci škola natječu u plesu i prolaznici ih smiju samo gledati. Ulični festival pak dopuštaju svima da sudjeluju, svaki grad ima svoj stil, a sve ih odlikuje puno ekstravagancije, plesa i glazbe. Korijene vuku iz poganskih običaja koji su se prilagodili kršćanstvu.

preuzeto sa http://www.citytime.hr

Please wait...