Izaziva li Facebook kliničku depresiju?

Izaziva li Facebook kliničku depresiju?

Prema rezultatima istraživanja koje je Mai-Ly N. Steers objavila u specijaliziranom časopisu Journal of Social and Clinical Psychology, količina vremena provedena na Facebooku može imati poveznicu s razvojem simptoma depresije.

Osim vremena provedenog na Facebooku, važna je i koliko se vremena provede u uspoređivanju svog života i svojih postignuća sa životima i postignućima svojih Facebook prijatelja. U dva istraživanja koje je provela Steers može se zaključiti kako se kod ispitanika razvilo depresivno raspoloženje kada su se uspoređivali s drugim korisnicima Facebooka.

Autorica ističe kako je poriv za uspoređivanjem s drugima teško kontrolirati, a većina korisnika Facebooka piše postove samo o dobrim stvarima koje su im se dogodile. To često može stvoriti pogrešan dojam da su njihovi životi puno bolji (gotovo savršeni) od onih kakvima jesu u stvarnosti te nas potaknuti da stvorimo loše mišljenje o našim vlastitim životima.

Po uzoru na prethodna istraživanja i ovo istraživanje je došlo do zaključka da uspoređivanje sebe s drugima može dovesti do pojave destruktivnih emocija i depresije. Facebook sam po sebi ne uzrokuje depresiju, no dug boravak na toj mreži može dovesti do pojave prije spomenutog depresivnog raspoloženja.

izvor: www.bug.hr

Please wait...